Izložba Ane Dajić Kockasti univerzum – Lego u Srbiji

Izložba Kockasti univerzum – Lego u Srbiji, autora Ane Dajić dobitnice nagrade „Borivoje Drobnjaković“ za najbolji master rad studenata Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu biće otvorena večeras, 9. maja sa početkom u 19h u Etnografskom muzeju.

Na izlozbi ćemo prikazati kako je ova popularna igračka stigla u Srbiju (Jugoslaviju) i kako je od šezdesetih godina, kada je LEGO zvanično ušao na jugoslovensko tržište, pa do danas tekao njegov komercijalni život: kako se dobavljao, prodavao, reklamirao. Takođe ćemo prikazati i načine na koji je LEGO bio korišćen u igri, u privatnim prostorima, jer je igra sa ovim kockama obeležila detinjstvo, razigravala maštu i oblikovala igru više generacija dece, koji su rođeni i odrastali u Jugoslaviji i Srbiji.

Preteča kompanije LEGO osnovana je 1932. godine, u danskom selu Bilund, kada je stolar Ole Kirk Kristiansen započeo posao proizvodnje merdevina i daski za peglanje. Ubrzo je Ole počeo da od ostataka materijala pravi drvene igračke, a samo dve godine kasnije kompanija preusmerava svoju industrijsku delatnost, orijentiše se samo na proizvodnju igračaka i dobija ime “LEGO”– skraćenicu nastalu od dve danske reči “lep godt”, u prevodu “lepo se igraj”. Razmišljajući o novim materijalima, otpornijim od drveta, Ole shvata da plastika, kao materijal čija je masovna proizvodnja počela posle Drugog svetskog rata, pruža neverovatne mogućnosti. Nakon godina eksperimentisanja, LEGO kocka je 1958. dobila današnji oblik, čvrstinu, kompaktnost i izdržljivost, što je otvorilo put beskrajnim mogućnostima građenja i kreiranja. Kroz porodični posao, tri generacije Kristiansenovih stvorile su vanvremensku igračku – LEGO kocke koje imaju neograničeni potencijal u igranju, predstavljaju dugogodišnju zabavu za sve uzraste, alatku za razvijanje mašte, kreativnosti i učenja.