ID 10088837
foto: freedigitalphotos.net

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će biti organizovan 23 – 30. oktobar, pod sloganom „Knjige u ruke“, uz učešće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva. Gost Sajma je Iran.

I ove godine, na najposećenijem Sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Pored predstavljanja autora i tema iz Irana kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, usmeren je na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od Šekspirove i Servantesove 400-godišnjice, 120-godišnjice pojave romana „Hajduk Stanko“ i 100-godišnjice Petra Kočića, do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca i početka genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu.

U hali 1a biće predstavljena izložba Irana, a u hali 2 će biti sledeće izložbe:

• „Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti“
• Izložba o Petru Kočiću
• Izložba „Jasenovac, anatomija zaborava“
• Izložba u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“
• Izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga: Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića
• Digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom
• Bibiana – Predstavljanje 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke
• Izložba dečjih radova sa konkursa „Dečji sabor Dani ćirilice 2016“

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko) koja za predložak imaju knjigu, započet 2015. godine, zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće nastavljeno i na 61.

Radno vreme 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:
• 23. 10. (nedelja), 28.10. (petak), 29.10. (subota) i 30. 10. (nedelja) – od 10 do 21 sat
• 24. 10. (ponedeljak), 25.10. (utorak), 26.10. (sreda) i 27.10. (četvrtak) – od 10 do 20 časova. Ulaznice
Cene ulaznica na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga: • pojedinačna ulaznica je 250 dinara
• ulaznica za grupne posete je 150 dinara.