Nebo nad Bitefom – večeras se otvara jubilarni 50 BITEF

Večeras pod sloganom “Na leđima mahnitog bika” počinje 50. jubilarni Bitef koji će sa 12 predstava u devet dana festivala i bogatim pratećim programom biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

Večeras u glavnom holu RTS-a, u 19:30 festival svečano započinje izložbom “Nebo nad Bitefom”, što je i zajednički naziv za četiri izložbe: Bitef u RTS-u, Bitef i Atelje 212, Bitef i New Moment, Bitef i Bitef teatar, koje će posetioci moći da vide u zajedničkoj procesiji  Bitefovom zvezdanom stazom.

A ukoliko to veče poželite i sami da izgledate kao iz ove priče – ispred Opštine Stari grad dođite od 18:30 na Face paint u bojama Bitefa!

Ulaz na izložbe je slobodan i pozivamo sve građane  i poštovaoce Bitefa da se pridruže pedeset godina dugoj istoriji festivala kroz foto, video i audio forme spektakularne poluvekovne istorije Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju  grada Beograda.

Program počinje  izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef,od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavlja ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, to jest instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja. Sledeća lokacija je galerija New Moment u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa.

Ovaj prostor izabran je da bi se prikazalo mesto koje, u istoriji Bitefa, pripada agenciji New Moment, koja se tokom prethodne decenije bavila vizuelnim identitetom Festivala. Na kraju, publika se spušta do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom Festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti. Izložbe su uvrštene u program manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE – Kulturno nasleđe i zajednice -živeti s nasleđem.

U nedelju, 25. septembra sa početkom u 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu,   najveća senzacija savremene kineske plesne scene, Plesno pozorište Tao, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i mnogim drugim svetskim metropolama, svečano će otvoriti 50. Bitef predstavom 6&7.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara.  U sali Narodnog pozorišta publiku će pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović i mnogi drugi.

Trećeg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće svečano otvoren 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koji će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Kongres će otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu će se okupiti preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.