Barutana 1

Besplatan ulaz na objekte na Tvrđavi

U okviru manifestacije “Dani evropske baštine”, u sredu, 28. septembra 2016. godine ulaz u šest objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan. Posetioci će biti u prilici da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Stambol kapiju, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, od 11 do 19 časova.

U Velikom barutnom magacinu, od 11 i od 13 časova biće organizovano i stručno vođenje kroz postavku rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, skulptura i nadgrobnih stela. Posetice će kroz postavku voditi kustosi Narodnog muzeja, čijoj zbirci spomenici i pripadaju.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula – kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu (kod spomenika Pobednik), građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci su u prilici da vide i izložbu “Negde između”, koja je namenski rađena za ovaj prostor.