Casio Data Bank
Casio Data Bank

Pametni ručni sat – budućnost ili samo moda?

Da li je “pametan” ručni sat stvarno sledeća velika stvar u svetu prenosnih uređaja ili je to samo moda koju pokušavaju da nam prodaju? Čemu to u stvari služi a uz to možda i radi?

Na početku, vratimo se u ne tako davnu prošlost… Tada su ručni satovi uglavnom imali ozbiljniju funkciju nego danas. Satove iz tih godina, mogli bismo grubo da podelimo na “službene” (neophodan za posao ili dobijen od firme) i one koji su nošeni radi informacije o vremenu. S obzirom da sam deo mlađe generacije, za nas je ručni sat bio izvor informacija poput koliko se kasni ili koliko nam je ostalo vremena za neku aktivnost. I uvek je u društvu bilo barem jedna osoba koja u tom momentu nosi sat i meri vreme.

Satovi koje smo nosili su bili razni, od Swatch-a (sećate se radio reklame “How much watch on your Swatch?”) do gumenih tj. plastičnih kupljenih na pijaci. Znalo se da Swatch pripada kategoriji “skupljih” satova ali su nama bili posebno interesantni zbog svoje narukvice na rastezanje. E to je bila prava inovacija u to vreme. I to je bila najava, za neke od nas, novog trenda – ručni sat koji je više modni detalj nego izvor informacija o vremenu.

Prolaze godine… Ručni satovi su danas sve više modni detalji kod je kojih prikaz vremena manje bitan. I onda dolazimo do novog zaokreta – hajde da napravimo “pametan” ručni sat! OK, ovo nije nova ideja. Mnogi su i ranije pokušavali, ali i uspevali da od malog uređaja naprave multifunkcionalni uređaj, poput Casio Data Bank-a. Njega su nosili samo oni koji su imali novca da ga priušte (nije baš bio dostupan na lokalnim tržištima) ili “oni” totalni zaluđenici ili stanovnici Japana. A može se reći da cela priča počinje sa Dik Trejsijem, Betmenom i ostalim high-tech superherojima (čini mi se da je Dik Trejsi prvi “furao” ovakav sat).

Kako danas, nakon dosta godina i razvoja mnogih tehnologija, izgleda “pametan” ručni sat? Najpopularniji “pametan” ručni sat je poslednja verzija iPod nano MP3 plejera dok se za ostale pozicije na listi bore Sony “SmartWatch”, “i’m Watch” i “Pebble”. S obzirom na specifikacije ovih uređaja, ovo su multifunkcionalni uređaji koji pored svega ostalog imaju i “opciju” sata. U prevodu, svi su oni daleko od ručnog sata.

Iako ćete retko naći osobu iz vašeg okruženja koja poseduje sličan uređaj, što može da vas navede na misao da situacija nije ozbiljna, grešite. Već neko vreme stižu ozbiljne najave iz tabora dva trenutno najaktivnija proizvođača mobilnih uređaja – Samsung i Apple. Oni su kroz svoje zahteve za patentima već pokazali određene pravce u kojima će se kretati sa ovim uređajima, a pošto se radi o ove dve kompanije, te informacije treba ozbiljno shvatiti. Po tome, u narednom periodu možemo da očekujemo proizvode pod mogućim imenima “iWatch” ili “Galaxy Watch” (prim. aut. ovi nazivi su izmišljeni i nemaju nikakvu vezu sa stvarnošću, barem ne još uvek).

Šta ovi satovi mogu da urade za nas a da to već nemamo? OK, tačno vreme sada najčešće proveravamo na telefonu (neka se javi onaj koji je pozvao 95 za tačno vreme u 2013. godini). Informacija o primljenom SMS-u, propuštenom pozivu, poslednjem Twitt-u, vremenskoj prognozi, kontrola muzike na telefonu, zakazanim sastancima… i to sve sa ruke! Ali da li nam nešto poput ovoga stvarno u našim životima? Mi to možda još uvek ne znamo, ali ćemo uz dosta pompe, raznih ratova oko patenata i milionima dolara uloženih u razvoj, marketing i prodaju to sigurno shvatiti.

Ručni sat kao modni detalj – to uopšte nije loše, ali je ovaj karakteristika nekako došla “prirodno”. Ova druga “pametnija” strana se čini pomalo usiljena. S obzirom da smo tek ušli u eru smartphone i tablet uređaja,  ne bih rekao da smo spremni da “uletimo” u novu priču. Na kraju (a možda vrlo uskoro) ćemo na sebi i uz sebe imati više prenosnih uređaja nego prijatelja. A to definitivno nije dobar trend.

Šta vi mislite?

PS: I da ne bude zabune, rado bih koristio neki od ovih “pametnih” ručnih satova, poput modernog Dika Trejsija. Ko zna, možda mu i nađem primenu u mojoj high-tech svakodnevnici.