l11 00000001

Glupo pitanje ili pametan odgovor?

Kada je pitanje “Šta bi se desilo kada bi stavili svoju ruku u Hadronski kolajder?” stiglo do ekipe SixtySymbols, nisu ni časa časili da ovo pitanje postave onima koji bi trebalo (?) da znaju odgovor na ovo pitanje – zaposlenima u Cernu, tj. onima koji baš rade sa “Velikim Hadronskim kolajderom” (Large Hadron collider).

I sad, pitaše oni pametne ljude koji tamo rade šta bi se desilo kada bi neko stavio ruku u snop koje stvaraju ubrzane čestice, u nadi da će čuti neki očekivano glup odgovor. Na žalost, ljudi koji rade u Cernu su visoko školovane inteligentne osobe koje su na vrlo prost način, narodskim jezikom, odgovorili na postavljeno, ali i na jedno mnogo bitnije pitanje – sa kolikim energijama se vrše eksperimenti.

Za sve one koji nisu mogli da zamisle kako to sve izgleda u onoj dugačkoj cevi koja se stalno pojavljuje na svim ilustracijama, Dejvid Barni (deo CMS Experiment tima) je to lepo opisao – u centru je snop čestica prečnika do 1 mm (analogno laseru), ali se oko tog snopa nalazi i širi snop drugih ubrzanih čestica. Te čestice su toliko brze da bi u postavljenu ruku one udarile snagom Džambo Džeta u punoj brzini!

I sada više niko ne razmišlja šta bi bilo sa rukom, ili sa onom osobom koja bi htela da “zaustavi” takav avion u letu. Sada se svima u glavama stvara slika džambo džeta u punoj brzini, zar ne? Da li sada osećate “miris” gluposti pitanja sa početka teksta?

E sad, da je neko ovim pametnim ljudima postavio drugačije pitanje tipa “šta je ekvivalent energijama sa kojima radite?” tada bi odgovor bio isti, samo tada nikome ne bi ni palo na pamet da postavi pitanje “šta ako stavim ruku…”. Ali tada niko ne bi ni želeo da čuje njihov odgovor.

A mediji, k’o mediji, pozabavili su se samo postavljenim pitanjem. Prilično “pametnim”…