LookerWeekly blog ilustracija
LookerWeekly blog ilustracija

Psovanje skupo košta

Poljaci su po svemu sudeći među prvima u svetu iskoristili svetsku ekonomsku krizu kako bi popunili budžet novcem od kazni neposlušnih građana. Naime, svi oni koji imaju običaj da svoje nezadovoljstvo i burne emocije iskažu ružnim rečima, a pri tom su na javnim mestima, sledi im novčana kazna od čak 400 evra.

Ovaj zakon u Poljskoj je na snazi od početka 2009.godine.Vođeni poljskim modelom, pojedine australijske države su usvojile isti model sprečavanja vulgarnog ponašanja.

Kako prenosi AFP, policija će moći da novčano kazni sve one koji se ogreše o zakon i izgovore prostote na javnim mestima u Viktoriji.

Jedan od predlagača ovog zakona rekao je: „ Policiji će biti omogućeno da odmah reaguje na prostačko ponašanje, umesto da prekršioce šalje na sud. Tako će se uštedeti vreme i novac.“

Kazne za psovanje u Australiji iznose 260 dolara. Zakon je od prošle godine na snazi i u australijskoj državi Kvinskend.

Za sada najveći broj prekršilaca bio je među mlađom populacijom. Najčešće policija interveniše po pozivu.
Protivnici ovog zakona su najčešće borci za demokratska prava građana, koji podržavaju mišljenje psihologa da je psovanje zdravo za psihu i lek za ublažavanje duševnog bola.

Za sad građani Srbije mogu da odahnu, jer nikom ne ide u prilog da ovakav zakon zaživi i ovde. Možda će se uskoro razviti i „psovački turizam“, pa lepo ugostimo turiste željne „slobodnog izražavanja“. Eto šanse za Srbiju da postane Eldorado!