LookerWeekly blog ilustracija
LookerWeekly blog ilustracija

Ime govori hiljadu reči!

Dojadilo Milici kršteno ime pa bi da se sad zove Azija. Jeste fino, egzotično, mistično, ali nekako nesvakidašnje za njeno brdsko-planinsko poreklo! Nema veze, zrači to novo ime… Njen „đed“ Stavro nikako ne može da upamti kako mu se unuka zove. Pobroji sve kontinente, dok je doviče!

Milojko Gaćeša je mrzeo svoje ime iz dna duše. Govorio je:„Ubiću kuma majke mi, kad tad!“ Da bi se sprečio masakr, Milojko je lepo promenio ime u Milan, ali ono Gaćeša ostalo (iako su ga svi celog života zvali Mile-Gaćan).

Moj komšija Jamezdin je dobio ime po Džejms Dinu! Njegovi su obožavali „Buntovnika bez razloga“, pa ga tako i krstiše. Jamezdin nema ni „B“ od buntovnika. Sav je ženstven, nežan, plašljiv kao mali miš, crnpurast i debeljuškast! Ponosan je na svoje ime i kaže da je srećniji od mlađeg brata Sandokana!

Posle ekspanzije španskih serija u Srbiji , krajem devedesetih, u matičnim knjigama su se upisivale Kasandre, Ljovisne, Esmeralde… Danas, posle velike popularnosti turskih serija sve je više Onura, Šeherezada, Gumuša (očekuje se i po koji Sulejman uskoro)… Takva imena biraju roditelji. Šta će deca, nisu ona kriva!

Pažnju mi je privukao jedan neobično, lukav slučaj promene imena. Jedna engleskinja je iskoristila novo ime u svojevrsnu reklamu za privatni biznis. Den MekManus je osnovala umetničku organizaciju pod imenom Red Drims, gde se mladi talenti obučavaju za buduće pisce. Odlučila je da svoje prosto, lično ime zameni vrlo neobičnim imenom koje sadrži čak 161 reč! To bi izgledalo ovako: „Red Veki Lig Stereo Neon Tajd Onesti Koališn Dens Pejper Taksis Lunar“… (pa sve tako redom, ima ih ukupno 161 ime!) Tu je lepo rečeno – ko je ona i čime se bavi i ko su sve članovi ove grupe. Ceo njen život i rad je stao u 161 reč. Zbog imena porasla joj je i popularnost, a bogami i prihodi! Ime ju je učinilo slavnom i vrlo bogatom!

Nešto se mislim, možda i promenim ime… Ko zna, možda i zaradim nešto! „Izađem na televizor“, pa da me Bog vidi!

Autor teksta: Janja Rešćanski Matinov Živojinova Dobrilina Kikinđanka Novinarka Lukerviklerka Volonterka Humorista…. (između ima još milion imena, ali ne mogu baš sve da ih napišem, iako znam i u po noći da ih nabrojim, verujte mi na reč)… Fon Švorc.