tetris na potpuno nov nacin

Tetris na potpuno nov način

Ideja prilagođena modernom vremenu

Od kako se originalna igra Tetris pojavila 1984. godine, niko nije ni mogao da pretpostavi koliko će jak uticaj izvršiti na moderno društvo. Igra za razbribrigu je od početka bila povezana sa konzolama, ali danas se ta igra prilagođava novom, modernom vremenu. Predstavljamo vam PsychoBlocks…

Šta je PsychoBlocks? U pitanju je Tetris igra, predviđena za Android platformu, koja se po pravilima ne razlikuje od originalne igre. I dalje se igrate sa istim oblicima na koje ste navikli u originalnoj verziji, koji su radi lakšeg i lepšeg izgleda prikazani u različitim bojama. Jedina i najbitnija razlika je u načinu kontrolisanja oblika koji “padaju” sa vrha ekrana. “Originalna” Tetris konzola je imala tastere za pomeranje oblika levo, desno, dole i rotaciju oblika. PsychoBlocks je ovaj pristup potpuno izmenio.

S obzirom da se može reći da se Tetris danas igra samo na ekranima osetljivim na dodir, programeri koji stoje iza ovog projekta su mogli da se poigraju sa kontrolama – prosto su ih ukinuli i zamenili novim kontrolama – žiroskopom. Kako to funkcioniše? Kako svi moderni Android i Apple uređaji imaju ugrađeni žiroskop, korisnici ovih uređaja su se već navikli da se prilikom naginjanja uređaja rotira i slika na ekranu. Upravo ovaj princip je iskorišćen za kontrolu Tetris oblika – ukoliko se uređaj nagne levo, oblici će poleteti na istu stranu.

PsychoBlocks02PsychoBlocks03

Iako na prvi “pogled” ovo izgleda kao komplikovan način igranja tako jednostavne igre, u stvarnosti i nije tako. Može se reći da je ovakav pristup dozvolio da se na malo zanimljiviji način poigrate sa slaganjem oblika. Na primer, ukoliko želite da zarotirate neki oblik, nema potrebe da rotirate čitav uređaj – dovoljno je da nagibom zaletite neki od oblika, on će udariti u neki od oblika koji “štrče” i dobićete rotaciju koju ste tražili. Postoje dve varijante igranja – sa i bez vremenskog ograničenja i naravno kratko uputstvo za igru.

Ukoliko ste ljubitelj originala, možda će vam ovaj pristup biti previše napredan, ali ukoliko ste spremni da osvežite pristup originalnoj ideju, predlažemo da probate probnu verziju koja je dostupna u Google Play bazi aplikacija. Mi smo se baš lepo zabavili. Svoj rezultat možete da podelite sa svojim prijateljima i preko Facebook-a.