Screen shot 2013 07 08 at 16.00.39

11 zemalja u Pozorištu na Terazijama

Drugi po redu projekat „11 ZEMALJA/ 11 COUNTIES“ koji će voditi renomirani brodvejski koreograf i reditelj Čet Voker biće održan od 26. septembra do 4. oktobra u Pozorištu na Terazijama.

Projekat je rezultat višegodišnje saradnje Pozorišta na Terazijama, časopisa za umetničku igru „Orchestra“ i njujorške škole „Jacob’s Pillow”, i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ambasade SAD u Beogradu. Ove godine Četu Vokeru se pridružuje i Jack Semuel Gill, hip hop koreograf i pedagog iz Norveške.

Zahvaljujući ovom projektu, Pozorište na Terazijama postalo je regionalni centar za edukaciju na polju mjuzikla.

Tokom deset dana trajanja ovogodišnje radionice, 40 profesionalnih i neinstitucionalnih umetnika iz regiona pohađaće časove jazz dance i step tehnike, hip hopa, pevanja i glume, kao i nastavu pedagogije i koreografije. Na kraju ovog jedinstvenog projekta, koji kroz obrazovno-umetničku formu umrežava 11 zemalja regiona, učesnicima se dodeljuje sertifikat „The Jacob’s Pillow School“ o savladanom nivou obrazovanja u oblasti muzičog pozorišta, kao i dve stipendije najboljim polaznicima za letnju školu The Jacob’s Pillow 2014. Ova škola specijalizovana je za izvođačke umetnosti i svake godine okuplja najbolje umetnike i pedagoge iz celog sveta. Od 2007. godine pa do danas, osam članova Pozorišta na Terazijama dobilo je stipendiju i usavršavalo svoje plesne i pevačke sposobnosti. Deveti stipendista koji u julu putuje u Njujork je Katarina Gromilić, članica baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama.

Čet Voker, koji je prisutan na Brodveju od svoje šesnaeste godine, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, među kojima i najpoznatije Tony 1999. godine (ove godine nominacija za najbolju koreografiju za mjuzikl “Pippin”).

On je u Pozorištu na Terazijama održao brojne radionice, a 2007. je režirao mjuzikl “Kabare”.

Vokerov rad prepoznatljiv je na Brodveju, londonskom West End-u, ali i na pozorišnim scenama u Holandiji, Meksiku, Japanu. Njegov internacionalni rad uključuje i mjuzikle „Singin’ in the rain“ (Španija), „The Dancing Man“ (Norveška), kao i „The Producers“ (Argentina, Izrael) za koji je bio nominovan za ACE nagradu za najbolju koreografiju.