Screen shot 2013 07 08 at 16.12.44

Sedam veličanstvenih na Belefu

Festival evropskog dugometražnog filma Sedam veličanstvenih, održaće se od 10. do 12. jula na BELEF sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije. Sve tri večeri biće prikazane po dve projekcije: prva od 21h i druga od 23h. Autori koji će ove godine biti predstavljeni su Tomas Ridelšajmer (Nemačka), Mika Ronkainen (Finska) i Mark Isaks (Velika Britanija).

[warning]Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih okolnosti večerašnji program (četvrtak, 11. jul) Sedam veličanstvenih na BELEF-u održaće se u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.[/warning]

Festival Sedam Veličanstvenih je eksluzivni prostor za promociju evropskih autorskih dugometražnih dokumentaraca. To su filmovi koji su uspešno osvojili sve velike svetske festivale i postali značajni segment savremene kulture. Svoj visoki renome festival je izgradio uključujući se u najaktuelnije evropske dokumentarističke tokove i predstavljajući neke od najvećih autora evropskog dokumentarizma.

Ovogodišnji režiseri su predstavnici vodećih dokumentarističkih sredina – Tomas Ridelšajmer iz Nemačke, Mika Ronkainen iz Finske i Mark Isaksa iz Velike Britanije. Njih pre svega povezuje činjenica da su svojim filmovima stvarali moderni dokumentarizam u Evropi, a neki od radova koji će biti prikazani su postali kultni i obeležili su njihov dalji razvoj.

Tomas Ridelšajmer je posvećen fenomenu umetnosti i ritmovima stvaranja, kreativnom pulsiranju umetnikovog disanja u spoju sa delom i prostorom u kome nastaje. Mika Ronkainen preispituje ritmove ćutanja i saopštavanja kroz različite, iznenađujuće forme, od artikulisanih do neartikulisanih. Mark Isaks je, kroz psiho-socijalnu vizuru, usmeren na pulsiranje ljudi u urbanim sredinama Engleske, na ritamove njihovog prisustva i neprisustva, prihvatanja i odbacivanja. Najzad, ove autorske večeri pružaju nam priliku da neposredno doživimo ritam autorskog razvoja od jednog do drugog filma.

Program:

10. jul – režija Tomas Ridelšajmer

 21:00h – ZEMLJA DIŠE; Nemačka, 2012.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

23:00h – DODIRNI ZVUK; Nemačka, Velika Britanija 2004.

11. jul – režija Mika Ronkainen

21:00h – FINSKA KRV, ŠVEDSKO SRCE; Finska, 2012.

23:00h – URLAČI; Finska, 2003.

12. jul – Mark Isaks

 21:00h – PUT – PRIČA O ŽIVOTU I SMRTI; V. Britanija, 2012.

23:00h – SVE SE BELI U BARKINGU; Velika Britanija, 2007.