ID 100359571

Terapeutska masaža

O blagodetima masaže pričali smo sa fizioterapeutima beogradskog salona Olimas, koji su nam predstavili najtraženije  masaže sadržane  u svojoj bogatoj ponudi. Terapeutska  masaža je jedna od najčešćih metoda za otklanjanje bolova u mišićima i zglobovima.

Posebno se odnosi na bolne regije vrata, ramena i leđa. Bolovi su najčešće prouzrokovani skupljanjem mlečnih kiselina u mišićnom tkivu, a  javlja se u vidu napetih tačaka-čvorića .

Ova pojava je vrlo česta pri naprezanju mišića, loše biomehanike, kod prinudnog položaja tela (dugo sedenje pognute glave čime se opterećuju mišići vrata i ramena, zgrčenost, povijenost…), pri konstantnom stresu, promeni bioritma… Javlja se podjednako, kod osoba oba pola i svih doba, čak i kod dece. Smatra se čestim i vrlo rasprostranjenim zdravstvenim problemom savremenog čoveka, sa kojim se živi, ali koji bitno utiče na kvalitet života. Česta je boljka zdravih osoba, ali i hroničnih bolesnika.

Čvorići, odnosno napete tačke na tkivima, blokiraju normalnu prokrvljenost te uzrokuju bolove i neprijatnost.  Oni mogu da budu uzroci upornih i jakih bolova u glavi, što je posledica zanemarivanja pojave čvorića koji se, naprimer, javljaju u predelu leđa, odmah ispod vratnog dela.

Ukoliko se problem ne reši tretiranjem bolnih mesta, neprijatni simptomi mogu da ojačaju, pa da se jave i nuspojave kao što su vrtoglavica, manjak energije i elana, razdražljivost, nesanica, gubitak apetita, otežano disanje, konstantan umor, pa čak i anksioznost i depresija.

Terapeutska masaža je jedan od načina uspešne terapije koja vodi do izlečenja.  Kombinacijom različitih, jačih pokreta rukom/laktom i snažnijim pritiskom na bolna mesta, čvorići se uspešno razbijaju. Na taj način se telo oslobađa bola i napetosti, a pospešuje se cirkulacija i omogućava se veći unos kiseonika u organizam.

Individualni savet sa stručnim maserom-fizioterapeutom je nužan kako bi se odabrala tehnika koja će najbolje uticati na problematične, bolne regije.

Terapeutska masaža je preporučljiva i kod potpuno zdravih osoba koje nemaju problema sa upornim bolovima u mišićima.Trebalo bi i preventivno da se  koristi jer pospešuje opšte psihičko i fizičko zdravlje i lepotu, popravlja raspoloženje i ima mnoge pozitivne efekte na kvalitet života.

[su_box title=”OLIMAS ” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]U samom centru Beograda, malazi se salon za profesionalnu masažu „Olimas“, koji u svojoj ponudi sadrži preko 30 vrsta masaža koje obavljaju visokoobučeni fizioterapeuti-maseri, s višegodišnjim radnim iskustvom. Zbog svoje profesionalnosti i visokog kvaliteta usluga, salon je dobio i nagradu od međunarodnog žirija za „Najbolji centar za masažu u Srbiji“.[/su_box]

foto:freedigitalphotos.net