Photo 3

Nova vrsta JYSK ambalaže zameniće 27 miliona plastičnih kesa godišnje

JYSK je tržištu predstavio novu vrstu ambalaže za posteljinu i čaršave. Reč je o prelasku iz plastičnih kesa na papirne trake sa sertifikatom FSCTM. Ovom odlukom, koja predstavlja još jednu akciju sa ciljem održivog razvoja, JYSK će svake godine ukloniti 27 miliona plastičnih kesa.

Održivost je važan deo JYSKove strategije u sklopu koje je jedan od ciljeva obnovljiva i održiva ambalaža koja se lako reciklira. Do sada je ova kompanija preduzimala značajne korake, a predstavljenom inicijativom, u sastavu nove ambalaže za posteljinu i čaršave, plastika je potpuno uklonjena.

Papirne trake zameniće plastične kese, a prvi proizvodi u novoj ambalaži u JYSKovim prodavnicama mogu se pronaći od kraja januara 2021. godine. U prelaznom periodu proizvodi u novoj ambalaži prodavaće se uz proizvode u staroj ambalaži sve dok se zalihe ne rasprodaju.

Uklanjanjem 27 miliona plastičnih pakovanja godišnje, JYSK će životnu sredinu da oslobodi od 475 tona plastike na fosilnoj osnovi.

“Velika je stvar eliminisati 27 miliona plastičnih kesa godišnje! Ovaj korak smanjuje naš ugljenični otisak, a našim kupcima obezbedili smo ambalažu koja se lako reciklira kod kuće. Kako biste lakše vizualizovali veliki značaj ove akcije, zamislite da u JYSK prodavnicu prosečne veličine od 1200 metara kvadratnih složite eliminisane kese. One bi potpuno ispunile prodavnicu i nagomilale se iznad vaših glava”, izjavio je Sam Harrington, Menadžer za održivi razvoj iz JYSKa. 

Jednostavno za reciklažu

Nova ambalaža sadrži materijal koji ima FSCTM sertifikat (FSCTM N001715). FSCTM je skraćenica od Forest Stewardship Council TM. To je neprofitna organizacija i sistem označavanja drveta i papira koji potiču iz održivog šumarstva, gde se u obzir uzima životinjski i biljni svet. Oznaka FSC odnosi se na zaštitu životne sredine kao i na socijalnu i ekonomsku odgovornost.

“Ovo je projekat na kojem radim nekoliko godina i kroz koji smo napravili puno različitih vrsta ambalaže. Strategija je bila da pronađemo održiviji dizajn ambalaže za pakovanje posteljine, ali koji je dobrog kvaliteta i ja sam više nego zadovoljna rezultatom”, rekla je Kathrine Møller Vinther, Menadžer kategorije proizvoda za posteljine i čaršave iz JYSKa.

Takođe, nova ambalaža će kupcima olakšati recikliranje kod kuće. Papirna ambalaža može jednostavno da se reciklira, što često nije slučaj sa plastikom. 

“JYSK se neće potpuno rešiti plastike u svim svojim vrstama ambalaže, jer nju u nekim od njih zadržavamo iz dobrih razloga. Uklanjanje 27 miliona plastičnih kesa je naš mali doprinos. Međutim, sve male inicijative su važne, a mi ćemo i dalje nastaviti da radimo u smeru smanjenja upotrebe materijala koji su štetni za prirodu”, izjavio je Specijalista za razvoj ambalaže iz JYSKa, Lars Høgh Jensen.