pumpkin 187885 1280
foto: pixabay.com

Bundeva: narandžasti jesenji užitak!

Poznata kao omiljeno povrće tokom jeseni, sa svojim divnim nijansama narandžaste boje, bundeva se najviše konzumira tokom praznika, za Noć veštica. Otkrijte zbog čega je zdravo uživati u ukusima bundeve na mnogobrojne načine i zašto bi trebalo da je jedemo što više možemo.

Pomisao na bundevu, budi asocijacije na horor filmove, prerušavanje, nestašluk, zastrašivanje i njeno rezbarenje, kako bi kuću svojih vlasnika čuvala od zlih duhova. Međutim, bundeva je idealna namirnica za hladne, zimske večeri i upravo iz više raloga bi trebalo da je imate na svom stolu.

Bundevom do boljeg raspoloženja

Bundeva obiluje magnezijumom, pogotovo semenke bundeve, zahvaljujući kojem se utiče na dobro raspoloženje. Upravo zahvaljujući magnezijumu, pojedinci se osećaju smireno i opušteno. Umesto slatkiša i slaniša, nutricionisti savetuju da za užinu smotate seme bundeve.

Jača imuni sistem

Jedan od savršenih načina za odbranu od brojnih virusa i jačanje imunog sistema tokom hladnih dana i večeri, jesu vitamini A i C, koji se nalaze u bundevi. Bundeva je veoma hranljiva a to je od vitalnog značaja za održavanja jakog imunog sistema. Predlog može da bude ukusna čorba od bundeve za večeru, sa dodatkom djumbira. Nema greške u ovoj kombinaciji.

Prirodni antioksidanti leže u bundevi

Ulje bundevinog semena u sebi sadrži visok nivo antioksidanata polunezasićenih masnih kiselina. Visok sadržaja vitamina E je posebno prisutan. Zašto je ovo bitno? Sva navedena jedinjenja smanjuju upalu i štite kod nekoliko oblika kancera. Redovna konzumacija bundeva utiče i na poboljšanje kvaliteta kože. Zbog visokog nivoa beta karotena, bundeva ima fine nijanse narandžaste boje. Unosom beta karotena u organizam, činimo da koža ostane čvrsta, otporna na upale i ublažava znakove starenja.

Vitka linija

Bundeva je sjajno rešenje za sve one koji se bore sa kilogramom viška. Ukusna i hranljiva, sprečava konzumenta da posegnu za dodatnom turom porcije hrane. Bundeva obiluje velikom količinom vlakana i baš kao i krompir, odlična je zamena za ostale namirnice koje goje, poput hleba i peciva.