Foto: Tijana Janković

Brzim hodanjem lako do kondicije

Šetnja kao trening

Jedan od najboljih načina da iskoristite slobodno i lepo vreme, jeste brzo hodanje…

Odlično je za mišićni tonus, bolju kondiciju i srce, a takođe i za budžet. Boravak na vazduhu je sam po sebi blagotvoran. Još kad tome dodate malo brži hod sa kraćim koracima, imaćete odličan opuštajući trening bez obzira da li ste u kondiciji ili ne.

Obucite udobne i lagane patike, ponesite muziku, otiđite do reke i uživajte u brzim koracima. U ovim momentima ćete zaboraviti na stres i brige, a vaše telo će vas nagraditi hormonom sreće. Ako nemate vremena da se posebno pripremate, brzo hodanje je sjajno baš i zbog toga što ga možete primeniti i na putu ka kući posle dnevnih obaveza. Potrebno je, da bi ste osetili efekat, da hodate brzinom kao da žurite na sastanak, sa naizmeničnim pokretima ruku.

Za najbolje rezultate, hodajte pola sata pet puta nedeljno. Povedite računa o svom držanju. Ispravite vrat i leđa, a ramena spustite nazad i dole. Uvucite stomak. Pravite kraće, energičnije korake, jer tako manje opterećujete zglobove dok vam mišići više rade. Uvek prvo gazite na petu, a potom na prste. Nek vam ruke prate ritam stopala.

Na nekoliko načina možete poboljšati šetnju i učiniti je pravim treningom:

  • Zadajte sebi razdaljinu koju želite da pređete i izmerite koliko vam je vremena potrebno za to. Potom pokušajte da na svake dve nedelje smanjite to vreme za minut. Ukoliko ubrzate svoje korake, trošićete više energije što će vam ojačati telo, a i pomoći da izgubite kilograme ukoliko je to jedan od vaših motiva.
  • Izaberite teren. Bolje je da hodate po raznolikom terenu, gde ćete imati i uspone. Što je efektnije od staze, jer će telo morati da se prilagođava različitim uslovima. Vremenom povećavajte svoj cilj, i razdaljinu i brzinu. Trudite se da menjate ritam hoda, što znači da dodate i lagano trčanje.
  • Za napredne rezultate dodajte i neko opterećenje. Lagani tegovi su sasvim dovoljni kako bi vam i gornji deo tela bio aktivan.

U našem gradu možete vrlo lako naći svoju omiljenu trasu. Zato šetajte, jer ćete tako možda i nekog još da sretnete.

Foto: Tijana Janković