ID 100386402
foto:freedigitalphotos.net

Bake čuvajući unuke čuvaju i zdravlje

Život u zajednici danas je retkost, a deca svoje detinjstvo uglavnom provode u vrtićima ili u društvu dadilja, a najmanje sa svojim roditeljima, koji su zauzeti poslom. Ipak, tu je ispomoć baka-servisa, kao nešto što doprinosi dobrobiti i zdravlju cele porodice, i to pogotovu bakama, jer im čuvanje unuka smanjuje rizik od demencije, kažu naučnici.

U modernoj familiji svako ima svoj život, i svoje vreme posvećeno ličnom napredovanju i zadovoljstvu. Zato je važno da ne zaboravimo na to šta znači porodica, zašto smo je stvarali i zbog čega je ona za nas značajna, u smislu podrške i zdravlja. Ovde govorimo o proširenoj porodici, o bakama i dekama i njihovim unucima.

Oduvek su ljudi imali osećaj da je dobro da unučići budu sa svojim babama i dedama. Brinući o svojim roditeljima u starosti mnogi su se odlučivali da žive u zajednici ne bi li im na taj način ulepšali penziju. Nauka kaže da je za bake izuzetno dobro da provode vreme sa svojim unučićima jer na taj način sebe štite od demencije.

Naučnici su izračunali da bi optimalno vreme provedeno u čuvanju dece bilo jednom nedeljeno, kako bi bake, pored toga što uživaju u svojim naslednicima, imale i koristi za svoje zdravlje. S druge strane, babe koje su opterećene čuvanjem dece, a tu se misli na svih pet dana tokom radne nedelje, preopterećene su i samom tim sklonije demenciji.

Kako bi se mame i tate posvetile svojoj vezi, deca uživala i upijala neizmernu ljubav svojih baka, a one opet na taj način očuvale svoje zdravlje, rezervišite jedan dan u nedelji za fantastičan baka-servis. Čuvajte i negujte jedni druge, jer je porodica naša osnova, sigurnost i zdravlje.