ID 10095430

Ribom protiv depresije!

Osećaj bezvrednosti i potišenosti sve više pogađa mlade ljude, ali ni stariji nisu pošteđeni od ove boljke. Depresija, reč je o jednom od najvećih problema savremenog sveta. Da li ste znali da je ishrana bogata ribom odličan borac protiv depresije? Saznajte više o tome.

Da zdrava ishrana ima važnu ulogu za celokupan čovečiji organizam, to je svima jasno mada se mali procenat ljudi drži plana „hraniti se zdravo i raznovrsno“.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje utiču na lučenje dopamina i serotonina, hormone koji podstiču sreću, zadovoljstvo i dobro raspoloženje. Pa zato i ne čudi istraživanje koje sprovedeno na Šandong Univerzitetu u Kini i tvrdnja da uvrstimo ribu u redovnu ishranu.

U istraživanju je učestvovalo preko sto pedeset dobrovoljaca. Mogućnost oboljevanja od depresije smanjuje se čak za oko sedamanest procenata kod pripadnica nežnijeg pola i za oko dvadesetak procenata kod pripadnika jačeg pola, ako se redovno konzumiraju male porcije ribe.

Nutricionisti, lekari i naučnici savetuju da bi riba trebalo da se nađe na našoj trpezi barem tri puta nedeljno. Bitan je i način pripreme, pa je s toga najzdravija ona riba pečena na žaru ali ni riblja čorba nije za zaobići.

Koliko vi  često konzumirate ribu?

foto: freedigitalphoto.net