a9d32287c5deb17a3437ecab9f696890 5850358732

Puna podrška Beogradskom maratonu

 

Svetskom premijerom desetominutnog filma „Legende ponovo u Beogradu” počela je danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda prva zvanična konferencija za medije 30. Beogradskog maratona, koji će se održati 22. aprila iduće godine. Film „Legende ponovo u Beogradu” je ujedno najavio i početak medijske kampanje koja će zaseniti sve prethodne, kao što će i jubilarni maraton nadmašiti sva dosadašnja izdanja najznačajnije međunarodne sportske tradicionalne manifestacije u glavnom gradu i Srbiji.

– Želim da se zahvalim Dejanu Nikoliću i svima koji su pripremili ovaj film i zahvalan sam na ideji da se legende okupe u Beogradu i promovišu Beogradski maraton, Beograd i Srbiju. Svi oni su već bili u Beogradu, ali ovo je prvi put da će se svi oni okupiti na istom mestu, u Beogradu, na Beogradskom maratonu i zato je ovo jedinstven projekat. Biće to sjajno za promociju grada i sporta uopšte – pravo obeležje 30. Beogradskog maratona. Dobio sam informaciju da je već sada prijavljeno 100 odsto više učesnika nego u ovo vreme prošle godine. Očekujemo više od 8.000 učesnika i deset legendi, a novost je i to što će 30. Beogradski maraton biti održan na novoj trasi, na kojoj će se naći i Most na Adi… Gradonačelnik je istakao da je 30. Beogradski maraton brend Beograda i Srbije, da je naš najmasovniji sportski događaj, kao i da ne postoji mnogo manifestacija u Beogradu koje mogu da se pohvale toliko dugom tradicijom. Najviše učesnika, deset sportskih legendi i nova trasa pokazaće da se Beograd menja i da ide napred, ali da ne zaboravlja tradiciju – rekao je Siniša Mali.

Nadamo se da će postojati mogućnost da ove atletske legende obiđu, ne samo Beograd, već i Srbiju, kako bismo na pravi način iskoristili potencijal njihovog boravka u našem gradu i našoj zemlji – istakao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da je jedna od najvažnijih stvari na kojoj se radi i koja će obeležiti 30. Beogradski maraton nova trasa trke kako bi maraton, između ostalog, prešao preko Mosta na Adi. Radimo na definisanju trase i uz prisustvo pomenutih legendi imamo priliku da napravimo spektakularan jubilej – naglasio je Mali.

Legende svetske atletike koje će u aprilu iduće godine ponovo doći u Beograd predstavio je bliže Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona. To su Bob Bimon (bio je promotor Beogradskog maratona 1990, i 2007. zajedno s Majkom Pauelom), Karl Luis (2006. i 2013), Lase Viren (1996. i 2009), Sergej Bubka (1997), Marlen Oti (2005), Majk Pauel (2007), Roza Mota (2011), Kevin Jang (2014), Galina Čistjakova (2015) i Havijer Sotomajor (2016).

– Bob Bimon je prvi bio naš gost, još 1990. a tada je bio svetski rekorder u skoku udalj. I on i svi ostali načinili su izuzetne podvige po kojima su se izdvojili od svih ostalih atletskih asova. Četvoro od njih su i danas svetski rekorderi, dvoje i dalje drže svetske rekorde u dvorani čime su ispisali istoriju svetskog sporta i olimpizma, a svojim boravkom u Beogradu i time što su svi, bez izuzetka, bili izvanredni gosti – postali su i deo istorije Beogradskog maratona i Beograda. Za njih pripremamo poseban program, obilazak gradskih znamenitosti, a u zavisnosti od mogućnosti i obilazak prirodnog i kulturnog bogatstva Srbije. Sve to biće tema dokumentarnog filma koji će biti snimljen tokom njihovog boravka u Beogradu i Srbiji. Znamo da će svetski mediji biti zainteresovani za reportaže iz Beograda upravo zbog njihovog prisustva – rekao je Dejan Nikolić.

Direktor Beogradskog maratona izrazio je uverenje i da će dolazak svetskih atletskih legendi mnogima biti dodatni motiv za učešće na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu i zahvalio na velikoj podršci koju ova manifestacija ima tri poslednje godine od ove gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Malim. Takođe, istakao je da Beogradski maraton veliku zahvalnost duguje Đoki Vještici, novinaru i uredniku Studija B, Predragu Manojloviću, generalnom sekretaru JSD Partizan, Kentu Andersonu, atletskom menadžeru i nadasve prijatelju, kao i Vojislavu Đorđeviću, generalnom direktoru „Soko Štarka”, koji je u najteže vreme desetogodišnjim ugovorom o naslovnom sponzorstvu omogućio sigurnost ovoj manifestaciji.

– Očekujemo da će i promena trase maratona dovesti više trkača u Beograd. Staza će biti mnogo atraktivnija, a mnogo će značiti i to što maratonci neće dva puta trčati istim krugom na Novom Beogradu. Kada je Ljubljanski maraton produžio trasu i umesto dva kruga napravio jedan broj učesnika je porastao za 33 odsto. Ubeđen sam da će slično biti i s 30. Beogradskim maratonom za koji se na 122 dana do starta prijavilo već 2.500 učesnika iz 43 zemlje – rekao je Dejan Nikolić.