hrana fitnes
foto:freedigitalphotos.net

Vežbanje pre jela smanjuje apetit

Dve nedavne britanske studije opovrgavaju tvrdnje da vežbanje doprinosi većem osećaju gladi, dok jedna druga studija tvrdi suprotno. Ustanovljeno je da trčanje na pokretnoj traci pre jela smanjuje unos kalorija za jednu trećinu.

Vežbanje možda ne podstiče apetit kako se ranije mislilo. Jedna britanska studija, objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, pokazala je suprotno, barem u satima odmah nakon vežbanja. Ova studija je utvrdila da vežbanje pre jela smanjuje unos kalorija za jednu trećinu.

Dve nedavne britanske studije opovrgavaju tvrdnje da vežbanje doprinosi većem osećaju gladi. Protivno svim očekivanjima, muškarci i žene koji su učestvovali u dve studije su unosili manje kalorija od ,,nevežbača’’ kada im je ponuđen obrok u formi švedskog stola. Obe grupe su imale isti kalorijski deficit, bilo preko vežbanja ili preko ograničenja unosa hrane.

Za potrebe prve studije, tim istraživača predvođen dr Stendelom sa Univerziteta u Lafborou u Velikoj Britaniji, proučavao je hormonske, psiholološke i bihejvioralne reakcije 12 vitkih studentkinja u periodu od devet sati nakon ograničavanja unosa kalorija. Nivo grelina – hormona gladi – kod učesnica je povećan, dok je nivo peptida YY – hormona koji potiskuje glad – smanjen. Posledično, ova grupa mladih žena je unela 944 kalorija u proseku, u poređenju sa 660 kalorija kod učesnica čiji kalorijski deficit je bio izazvan trčanjem na pokretnoj traci.

U drugoj studiji su istraživači zamolili 10 muškaraca i 10 žena da trče 60 minuta. Potom su praćeni u periodu od sedam sati nakon toga. Naučnici su ustanovili da što je intenzivnije vežbanje, to se više glad potiskuje.

Sledeći korak za istraživače je da ispitaju kako različite vrste vežbanja i intenziteta utiču na apetit u periodu od 24 sata, umesto u periodu odmah nakon vežbanja. Takođe su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li se ova otkrića odnose i na osobe sa prekomernom telesnom težinom i one koje su starije, u slabijoj kondiciji i manje zdrave, kao i da li ove grupe reaguju različito tokom dugoročnog perioda.

Izvor: metronews.ca