Photo Predrag Vuckovic 0027
Foto: Predrag Vučković/Red Bull Content Pool

Počinje Evropsko prvenstvo u basketu 3×3

Basketaška reprezentacija Srbija spremna je za drugo 3×3 Evropsko prvenstvo, koje će se od 2. do 4. septembra održati u Bukureštu.

Reprezentacija Srbije u sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović, koja iza sebe ima blistavu sezonu pod imenom Novi Sad Al Wahda, ima veliku želju da se dokaže i u dresu „orlova“. Praktično da nema turnira koji nisu osvojili, ali je preostalo dokazivanje na zvaničnom turniru Starog kontinenta.

Na prvom, održanom pre dve godine upravo u Bukureštu, Rumunija je osvojila zlato, Slovenija srebro, Litvanija bronzu, pa su Novosađani „naoštreni“ da promene poredak – nedavno su već trijumfovali u prestonici susedne zemlje na turniru, i to uz podršku publike.

-Naravno da očekujemo podršku i sada! Krenula je ponovo grupa navijača iz Srbije, koji će biti uz nas i sledeće nedelje u Mađarskoj, kao i na dva turnira u Kini, slede World Tour i Svetsko prvenstvo. Postali smo brend koji ljudi prate, pa jedva čekamo Eurobasket – kaže kapiten Dušan Domović Bulut, čije reči potvrđuje Marko Savić.

-Na svaki turnir idemo sa najvećim ambicijama, naročito kad igramo kao reprezentacija. Može se reći da smo prošli put kiksnuli na Eurobasketu, ispali smo u četvrtfinalu, pa sad imamo motiv više. Što se tiče Rumuna, imali su preveliki motiv da pred svojima uzmu zlato, to su i uradili. Ipak, na to ne treba da se obaziremo, samo je potrebno da igramo svoju igru, rezultat će doći.

Srbija će biti u grupi A sa Španijom  i Francuskom, bila je i prva pri žrebanju kao najbolje rangirana ekipa, ali potcenjivanja nema.

-Svi su na turniru dobri, pa ćemo o daljem ukrštanju i nokaut fazi razmišljati kada dođe vreme za to. Naše je da se za početak spremimo za grupu, jer imamo dve ozbiljne utakmice – oprezan je Dejan Majstorović.

U petak 2. septembra, rival Srbije biće Francuska od 17.40, duel sa Španijom zakazan je za 20.30, susret Francuza i Španaca odigraće se u međuvremenu, od 19.15. U nedelju će nokaut faza početi od četvrtfinala (po dve ekipe iz četiri grupe idu dalje), od 13.35, borba za titulu zatvoriće turnir u 20.15. FIBA je već najveću pažnju posvetila reprezentaciji iz zemlje košarke, pa je intervjuom sa kapitenom Bulutom najavio pohod na evropsko zlato.