1

Rešite se „bolesti sedenja“ uz pomoć tehnologije

Iako se dugo verovalo da je preterano sedenje štetno samo za kičmu, nova naučna saznanja potvrđuju da je ono pogubno za ceo organizam. Nekoliko studija je ukazalo na postojanje veze između dugotrajnog sedenja i opasnosti od teških bolesti, pa čak i prevremene smrti kod one trećine ljudi koji, kako pokazuju statistike, za radnim stolom provode duže od 10 sati dnevno.

Zaljubljenicima u nove tehnologije koji provode mnogo sedeći ispred računara, bilo privatno ili poslom, možda treba drugačija vrsta motivacije da se pokrenu i pobrinu o svom zdravlju.

Fitnes gedžeti u prethodnih nekoliko godina postali su sve traženiji ne samo od strane sportista i osoba koje se aktivno bave fitnesom, već i od korisnika koji teže zdravijem načinu života. Međutim, ovakva tehnička rešenja postala su veoma zanimljiva i poslovnim osobama, a sve češće se koriste i u ozbiljne medicinske svrhe.

Svakodnevno sedenje na poslu uzrokuje niz bolesti, od kojih su najopasnije dijabetes i srčani problemi, zaključili su naučnici Univerziteta u Lesteru, na osnovu analiza u kojima je učestvovalo 800.000 ljudi. Oni koji mnogo sede imaju dva puta veći rizik da obole od dijabetesa, bolesti srca i bubrega.

Inspirisana ovim saznanjima, kompanija „Fitbit“ stvorila je neke od najboljih fitnes gedžeta na svetu. Jedan od trenutno najpopularnijih proizvoda ove kompanije, „Charge HR“ narukvica, od pre par nedelja dostupna je i u našoj zemlji.

„Charge HR“ predstavlja moderno dizajniranu fitnes narukvicu koja može da uklapa sa najrazličitijom garderobom od sportske do svečane. Ista je dostupna u više različitih boja (plavoj, crnoj, ljubičastoj, narandžastoj) i bazirana je na skupu senzora koji prate dnevne i noćne aktivnosti korisnika.

Od sličnih rešenja, „Charge HR“ narukvica se izvaja po tome što prati rad srca, odnosno meri broj otkucaja srca u minutu tj. puls. Ovaj parametar je od ključnog značaja za sportiste, rekreativce i ljubitelje fitnesa jer im daje pun uvid u rad njihovog srca i baš zbog njega ova narukvica uživa veliku popularnost među pomenutom populacijom.
Pored broja otkucaja srca, narukvica meri i količinu potrošenih kalorija, pretrčane kilometre, iskoračane stepenice, broj pređenih koraka i naravno kombinovane aktivnosti. A kada se dan završi, „Charge HR“ narukvica prati i vaš noćni život, kvalitet i dubinu sna.

Nakon kraćeg vremena proučavanja vašeg organizma ona može jednostavno da se pretvori u vašeg ličnog fitnes trenera koji će promeniti vaše loše navike i usmeriti vas ka zdravijem načinu života.
Narukvica je tako optimizovana da prepoznaje čak i vežbe koje radite, mesto gde ih izvodite, kao i tempo kojim vežbate. Ako ovaj uređaj proceni da se previše opterećujete tokom vežbanja jasno će vam staviti do znanja da je vreme za odmor.

Pored svih fitnes funkcionalnosti, narukvica je opremljena i satom, kalendarom i alarmom, ali i drugim korisnim funkcijama. Odlična stvar je i što se jednostavno i lako sinhronizuje preko Bluetooth veze sa najrazličitijim iOS i Android uređajima od kojih dobija notifikacije o prispelim mejlovima, SMS-ovima i pozivima.

Jedna od većih prednosti ovog gedžeta krije se u autonomiji baterije koja doseže pet dana, a veoma često i duže, zavisno od toga koliko se narukvica nosi tokom dana.

Baterija se veoma brzo puni i za nepunih 120 minuta ponovo je spremna za višednevno korišćenje. Bitno je pomenuti da je otporna na većinu spoljnih uticaja, a delimično je i vodootporna, tako da je pogodna za nošenje tokom kišovitih dana.

Ono što se mnogima dopada je to što je napravljena od kvalitetnih materijala, pa je samim tim manje zahtevna za održavanje, kao i to što je veoma udobna za nošenje.

U kombinaciji sa „Fitbit“ aplikacijom za iOS i Android platforme „Charge HR“ narukvica predstavlja put ka zdravijem i kvalitetnijem načinu života koji će vas osloboditi kako viška kilograma i napetosti, tako i bolesti koje dolaze od stila života koji prati mnogo sedenja za računarom.