klinika

Ovo je čuvena  klinika u kojoj su lečili Džordža Majkla, Štefi Graf, Nikija Laudu!

Klinika se nalazi u Beču

Imali smo priliku da upoznamo Viener Privatkliniku, kliniku koja se nalazi u Beču, zdravstvenu ustanovu koja dve godine zaredom nosi titulu američkog Njuzvika i Statista ‘Najbolje bolnice na svetu’ i da se upozna sa multinacionalnim timom, načinom poslovanja, novinama u lečenju raka, ali i tri medicinske sestre koje dolaze iz Srbije.

Da se nalazimo u ‘ozbiljnoj’ zdravstvenoj instituciji, odmah nam je bilo jasno

Na ulazu u kliniku radimo antigenski i PCR test, i ispostaviće se da ćemo biti testirani na svaka 48 sata, kako bi medicinsko osoblje i pacijenti bili sigurni da se niko neće zaraziti kovidom-19. Njihov zadatak, inače je, da se čuju sa obolelom osobom u okviru onlajn centra, kroz dokumentaciju se upoznaju sa zdravstvenim stanjem i potrebama i na kraju zakažu interdisciplinarne konsultacije sa specijalistima.

U pojedinim slučajevima već dan kasnije, internacionalni pacijenti, mahom iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Slovačke i Srbije, mogu da doputuju i budu primljeni u neki od 15 centara WPK, raspoređenih u tri zgrade i ukupno 145 kreveta.

– Kada je reč o pacijentima iz Srbije, beležimo organski rast, pa smo samo tokom prošle godine imali blizu 100 prijema od ukupno 12.500 ostvarenih dolazaka – navela je Hafner.

Upravo u ovoj bolnici rade vodeći stručnjaci iz oblasti onkologije, pedijatrije, kompleksne hirurgije, radiologije, ortopedije, traumatologije, hirurgije perifernih nerava, rekonstruktivne hirurgije, kardiologije. Od 350 lekara, Univerzitet Stanford je devet njih uvrstio u 10 odsto najboljih naučnika sveta u 2021. godini.

– Imati dobru kliniku znači imati prave ljude u svom timu. Mi smo ponosni na to da imamo najbolje doktore u Austriji, a neki od njih su i najbolji u svojim oblastima u celom svetu. Hoćemo da rastemo, da budemo najbolji. To je timski posao i trebalo je vremena da stignemo dovde. Mi prodajemo kvalitet, a ne jeftine cene”, kaže prvi čovek klinike prim. dr Valter Ebm koji je na tom mestu od 1995. godine.

Njihovi specijalisti su lečili poznate pacijente, poput Džordža Majkla, Štefi Graf, Nikija Laude (kome su uspešno presađena pluća), najdebljeg čoveka na svetu…

Pojedine sobe su privatne, tako da se, baš kao i one luksuzne hotelske, mogu ‘iznajmiti’ po danu lečenja. Hodnici, a za razliku od onih klasičnih, zeleno- bolničkih zidova, ovde oni ukrašeni slikama pa imate utisak da ste u modernoj svetskoj galeriji.

Prilikom obilaska klinike primećujemo da su ceduljice sa obrocima napisane na maternjem jeziku pacijenata (srpskom, ruskom, rumunskom itd.), a hrana je kako smo se uverili podjednako dobra kao da ste je naručili iz austrijskog restorana.

Superstar ove klinike je profesor dr Kristof Zelinski, direktor evropskog centra za rak u WPK i predsednik Centralnoevropske kooperativne onkološke grupe za klinička ispitivanja i brojne edukativne aktivnosti.