ID 10023115
foto:freedigitalphotos.net

Kesten kao vitaminski hleb

 

Kesten su sadili još stari Rimljani, a ljudi su ga kroz istoriju koristili u ishrani umesto hleba, zbog njegovog visokog sadržaja ugljejnih hidrata. Ipak, ovo koštunjavo voće, osim što je ukusno a “sito”, ono je bogato i vitaminima i mineralima. Kada otkrijete koliko je dobro za naš organizam a tako ga je lako spremiti, uživaćete u njemu cele jeseni.

Kod nas su popularni kesten pire, kao retro poslastica koju najčešće naručujemo u poslastičarnicama, i kesten pečena grickalica kojom se sladimo na ulicama Beograda. Oni koji ga vole, uživaće u njemu još više ako znaju koliko je dobro za naš organizam.

[su_note note_color=”#edff66″]Kesten sadrži vitamin C, pa je prava poslastica za jesenje dane i jačanje imuniteta u sezoni gripa. Takođe, u njemu se nalazi i folna kiselina. Osim toga, on sadrži i kalijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe.  Bogat je i vlaknima.[/su_note]

Ovo koštunjavo voće ima podjednako ugljenih hidrata kao i pšenica. Kada je osušen može biti samleven do teksture brašna.

Kada birate kestenje, uzimajte ono koje je teže u ruci nego što bi se okom reklo, čija ljuska je sjajna i tamna a koju nije lako zgnječiti. Možete ga čuvati u frižideru do dva meseca. Kesten, iako je koštunjavo voće, trebalo bi ga tretirati, kada je odlaganje u pitanju, poput sveže voća i povrća.

Važno je da znamo da se kesten nikada ne jede svež, već isključivo kuvan, pečen ili karamelizovan. U kuhinjama širom sveta koristi se i umesto brašna ali i u slanim jelima (umesto krompir-pirea ili kao nadev).

 Kako pečemo kesten?

Kesten možete da ispečete za samo pola sata u rerni na temperature od 200 C, ako ga prethodno zasečete nožem na vrhu, kako ne bi pukao tokom termičke obrade. Ljuštite kestenje dok je toplo!

Kesten za zdravlje i lepotu

Kesten je čest sastojak u preparatima za negu i lepotu tela, zbog svojih antireumatskih i antioksidanskih svojstava.

Par kapi kestenovog ulja dobro je kanuti u noćnu kremu, kako bi vam koža bila sjajna i zategnuta. Ovo ulje možete pronaći u biljnim apotekama.

Kestenje ublažava bol, pa se koristi i u uljima za masažu tela sportista. Ulje kestena odlično prija umornim nogama (nakon nanošenja na kožu, noge je potrebno i utopliti ćebetom 20 minuta za potpuni efekat). Kažu da prija i u slučaju proširenih vena. Ulje ovog voća koristi se i u medicini pri lečenju stomačnih problema.

Čaj od lista kestena, svežeg ili sušenog, ublažava simptome kašlja.

Poznato je i blagotvorno dejstvo kestenovog meda. On je dobar za cirkulaciju, i jačanje tela.

Kesten se koristi i u regulaciji nivoa holesterola u organizmu.

Imajući u vidu sve to što nam kesten daje, možemo da zaključimo da je on idealan na jesenjoj trpezi za kojom uživa cela porodica. Još kad dodamo da drvo kestena može da poživi od 200 do 800 godina, onda  ga vredi i zasaditi, zar ne?