ID 100170965
foto: freedigitalphotos.net

Pasta pomaže u mršavljenju

 

Veoma je ukusna i lako se priprema ali se nalazi na listi hrane, koju bi trebalo izbegavati jer nas goji. Da li je pasta neopravdano zaslužila epitet neprijatelja vitke linije? Italijanski naučnici kažu da je pastu poželjno klopati. 

Sicijlijanska pasta, karbonara, bolonjez, napolitana, pasta sa pilećim belim mesom i tikvicama, toliko je recepata i načina priprema ali uvek postoji zadrška da li bi pastu trebalo jesti zbog njenih kalorija.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena u Italiji, sama ideja da nas pasta čini debelima je mit! Pastu je poželjno konzumirati a evo i zašo.

Studija je obuhvatila preko dvadeset i tri hiljade ljudi iz dva različita područja Italije. Učesnici su zamoljeni da zabeleže sve što pojedu, da bi potom bili ispitivani o svojima navikama u ishrani. Rezultati su bili zanimljivi pa su pokazali da je potrošnja testenine suprotna onome što mnogi misle – da nas udebljeva. Zapravo, konzumiranje testenine se ne dovodi u vezu sa povećanjem telesne težine, već pomaže pri gubitku kilograma.  

Istraživanje je pokazalo da se se svi učesnici, koji su redovno jeli pastu, držali tradicionalne mediteranske ishrane koja uključuje uglavnom beli i crni luk, paradajiz, maslinovo ulje, začinjen sir, pirinač.

Ono što jesto bitno jeste samo količina paste koja se pojede dnevno. Pa se tako pokazalo da je porcija pasta u Italiji mnogo manja u odnosu na porcije paste, koju njupaju Britanci.

Dakle, za vitak kuk i manji struk, možemo sebi dozvoliti često uživanje u pasti ali da ne preterujemo sa ogromnim porcijama.