kako preziveti vrucinu 551

Kako preživeti vrućinu?

Od ljutih papričica do Mohita

Neke namirnice nas greju, a neke nas hlade. Izaberite pravilnu ishranu tokom vrelih dana…

Koliko je bitno da unosimo dovoljno vode svakodnevno, a pogotovu tokom velikih vrućina, svi znamo. Obratite pažnju da unesete tečnost u organizam pre nego što osetite žeđ. Izbegavajte alkohona pića i kafu. Ujutru će vam prijati sokovi od brusnice, borovnice, ananasa i, naravno, limunada.

 Leti će vas najviše osvežiti baš ono voće kome je i sezona. Dodatnu tečnost ćete uneti u organizam jedući lubenicu, dinju i jabuke. Trebalo bi da izbegavate višnje i smokve.

Zeleno povrće će vas dobro rashladiti. U svoj obrok uključite zelenu salatu, krastavac, celer, spanać i papriku. Ljuta papričica će vam pomoći da se dobro oznojite i da se na taj način dodatno rashladite. Trebalo bi da izbegavate luk, crni i beli, kao i mladi. Za hladnije dane ostavite i začine kao što su lovor, cimet i mirođija.

Kako smo već napomenuli da bi valjalo da izbegavate alkohol, ovom prilikom vam predlažemo da probate bezalkoholnu verziju kubanskog koktela Mohito:

Stavite dva lista sveže nane u čašu i izgnječite. Prelite isceđenim sokom limete (kao zamena može i limun) i dodajte šećer. Napunite čašu ledom, dodajte gaziranu vodu, a zatim sipajte još malo soka limete. Dekorišite listom nane.

Ukoliko ipak poželite da se u večernjim časovima počastite alkoholnom varijantom ovog koktela, pored pomenutih sastojaka, dodajte i džin.

Svežu nanu možete kupiti u supermarketima, ali je možete i uzgajati u saksijama. Odlično uspeva na našim terasama.

 Ako vam obaveze to dozvoljavaju, potražite spas od vrućine kraj reke ili bazena. Ponesite vodu, šešir, naočare i kremu za sunčanje kada krenete u šetnju gradom.

 foto: Tijana Janković