P 20160710 00113 News

Istorijski podvig: Srbija treća na svetskom finalu Neymar Jr’s Five u Brazilu!

Zvuči kao san, ali je java – Srbija je zauzela treće mesto na svetskom završnom fudbalskom turniru u Brazilu, pošto je kragujevačka ekipa Dag&Red došla do polufinala Neymar Jr’s Five takmičenja u Sao Paolu!

Najbolji timovi iz 46 zemalja, dva dana izvanrednog fudbala i sunčano vreme u Brazilu bili su šlag na torti Neymar Jr’s Five turnira, jednog od najvećih globalnih 5×5 turnira. Sa preko 65.000 igrača, 10.000 timova sa šest kontinenata koji su se proteklih šest meseci takmičili, finale Nejmarovih pet je upotpunilo izvanredno fudbalsko leto.

Momci iz Kragujevca, koji su se kroz seriju kvalifikacionih turnira izborili da predstavljaju Srbiju na svetskom finalu, tiho su grabili ka završnici, bili su drugi u grupi iza Argentine, ali su onda redom padale Rusija (2:0), Norveška (5:0) i Meksiko (1:0), u polufinalu su poraženi od brazilske ekipe iz Rija sa 5:0. Pošto je Brazil identičnim rezultatom u finalu savladao Holandiju, treće mesto pripalo je srpskoj ekipi. Ipak, treba imati u vidu da su se Kragujevčani suočili sa jednom povredom u četvrtfinalu, čime je uspeh i veći.

-Nije mala stvar biti treći na svetu, došli smo u Brazil sa željom da se samo što bolje predstavimo i časno igramo pod zastavom Srbije, nismo mogli da znamo šta nas čeka od toliko ekipa iz 46 zemalja, a došli smo do samog vrha! Brazilci jesu bili sjajni u polufinalu, ali smo i mi imali jedan mali peh, jer nam se Dušan Petrović povredio tokom utakmice sa Meksikom, nije mogao da igra i praktično je samo stajao u polju. I pored toga, nema razloga da žalimo previše, ovo je uspeh za ponos, kad znaš koliko je teško bilo dogurati do samog vrha tamo gde se za fudbal živi i diše – rekao je član Dag&Red Miloš Kočić.

Kao ponosni članovi trećeg tima sveta u fudbalu ’5 na 5’, u Srbiju će se vratiti još Nemanja Aničić, Filip Matović i Ognjen Orešković. O njihovom uspehu dovoljno govori i činjenica da su iza sebe ostavili čak 10.804 timova koji su još učestvovali na „Neymar Jr’s Five“ kvalifikacijama.

Internacionalna super zveda Nejmar da Silva pozdravio je učesnike, a timovi su pred prepunim tribinama stadiona u Sao Paulu prikazali šmek uličnog fudbala. As Barselone je osmislio ovo neobično takmičenje po svojim pravilima, po kojima je i igrao u detinjstvu, kada je samo maštao o velikim dometima. Ekipa gubi po člana svaki put kada primi gol, a igra se sve dok jedna ekipa ne ostane bez igrača, ili dok se ne završi 10-minutna partija.

Nakon turnira Nejmar je izjavio: “Ovo je pravi ulični fudbal. Ovo je mesto gde je Brazilski fudbal rođen i mesto odakle ja dolazim. Utakmice su bile sjajne, obzirom da je teren oivičen lopta nije mogla da izađe tako da igra nije prestajala ni jednog trenutka. Bilo je zadovoljstvo gledati sve ove momke, a drago mi je da sam i ja imao priliku da odigram jednu utakmicu.”