IN MEMORIAM DONKA ŠPIČEK (1933. – 2016.)

 

Donka Špiček, dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora ove institucije, preminula je u subotu u Beogradu, u osamdeset drugoj godini života.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Donka Špiček osmislila je i realizovala niz kvalitetnih i kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u Dečjem kulturnom centru Beograd i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama.

Rođena u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na grupi za Ruski jezik i jugoslovensku književnost i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti. Radila je kao nastavnik u Osnovnoj školi ,,Đorđe Krstić” u Beogradu.
Bila je glavni i odgovorni urednik Redakcije Susreti Četvrtkom – poznate tribine za male Beograđane.

Osnovala manifestaciju Radost Evrope 1969. godine koja i danas traje i kojoj i danas pomaže. Bila je nekoliko godina direktor Sektora za kulturu Centra Sava i predsednik Saveta Fest-a. Uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog Sektora. Bila je glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd.

Bila je urednik mnogih programa, serija kao i poznatih serija Sivi dom i Zaboravljeni, čuvene serije emisija za decu „Laku noć deco“.Bila je član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine .

Bila je operativni direktor Pozorišta ,,Boško Buha” od 1998. do 2008. godine. Zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival „Dečje beogradsko proleće” koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada izdvaja priznanja, plakete UNICEF, Ordena osmeha (koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu).

Dobitnik je i sledećih nagrada: „Zlatni beočug Beograda“ (kada se dodeljivao samo jednom pojedincu 1972. godine), „Zmajeva nagrada“, međunarodna nagrada ,,Grozdanin kikot” za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine. Dobila je i Međunarodno festivalsko priznanje ,,Mali princ” za 2012. godinu, nagrada se dodeljuje za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovu nagradu dodeljuje Savet Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Dobitnica je priznanja „Zvezda među zvezdama” 2015. godine koje dodeljuje Savet festivala Pozorište Zvezdarište.

Odlikovana je SREBRNOM MEDALjOM predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.