running 588709 1280
foto:pixabay.com

Hladno vreme je idealno za trčanje

U slučaju da ste zažalili za toplijim vremenom jer se ovih dana pripremate da krenete na trčanje, a sunčanih dana ni na vidiku, bez negodovanja. Da li ste znali da su hladniji dani pogodniji i preporučljiviji za trčanje u prirodi? Otkrijte i zašto.

Kada temperatura padne za nekoliko stepeni i dani postanu sivi i hladni, priznaćete da je zaista teško naći sebi motivaciju da se krene na trčanje. Ali, zapravo trebalo bi da budemo zadovoljni jer su hladni dani savršeni za bavljenje sportom.

Prema istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu u Londonu, ustanovljeno je da su hladnije vremenske prilike idealne za pojedince koji idu na trčanje.

Trčanje leti iziskuje mnogo veći napor jer se telo više znoji pa samim tim se ujedno i bori protiv dehidracije. Srčani ritam se povećava za 6 odsto jer nam je potrebno više energije za trčanje. Tokom zimskih dana, situacija se menja.

Hladno vreme olakšava našem telu. Nije nam potrebno toliko energije, manje se zamaramo i ne dolazi do pregrevanja tela i dehidracije.

Svi volimo lepo vreme i oduševimo se kada sunce sija svom snagom, ali vrlo brzo ljudsko telo počinje da se pregreva tako da mora da se bori dodatnom proizvodnjom energije kako bismo došli do željenog cilja i prešli određenu kilometražu.

Lagano oblačenje, istezanje i pravac na trčanje.

Nemojte da vas obeshrabi par kapi kiše ili sivo vreme, samo hrabro u osvajanje novih staza.