zazivele novobeogradske terazije 303

Zaživele novobeogradske Terazije

Terazije iz 30-ih u Bulevaru Milutina Milankovića

Kako su izgledale Terazije tridesetih godina prošlog veka, Beograđani su mogli da vide prošle subote, 5. maja, kada je replika nekadašnjeg trga bila otvorena za posetioce…

Kulise hotela Moskve i Balkana, kaldrma, stari tramvaji na linij 2, parkirani oldtajmeri i autobus iz 1939. godine, poput vremeplova, vraćaju vas u tridesete godine prošlog veka. Tu su i kostimirani prolaznici, stare zanatlije, i nekadašnja terazijska fontana. To su Terazije iz 30-tih, smeštene u novobeogradskom okruženju.

Hotel Moskva

Prošle subote, 5. maja, stare Terazije su zaživele uz bogat muzički program kulturne manifestacije Beogradizacje Beograda u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta Dadov. Nastupali su  Belgrade Dixieland Orchestra, đaci Jazz odseka muzičke škole Stanković, i bend Jovana Maljokovića. Ovom prilikom, i beogradski maturanti odigrali su generalnu probu svog maturskog plesa, tkzv. Ples sa Evropom.

Jovan Maljoković

Građani su uživali u romantičnom prizoru, muzici, u poslasticama bonbondžija, u baštama nekadašnjih beogradskih kafana i u pivu Romantika. Mnogima je prijala svežina pored fontanske vode, dok su se najmlađi posebno radovali starim tramvajima. Stare Terazije na Novom Beogradu su jedinstven turističko-kulturni park sa 4 500 kvm poslovnog prostora i prostora namenjenog umetnicima koji će stvarati u autentičnom ambijentu iz prošlog veka.

Pivnica Romantika

Stari tramvaj 2

Takođe, ovde ćemo svi moći da uživamo u kostimima izrađenim po nekadašnjoj modi, da upoznamo stare zanate i shvatimo kako je Beograd nekada živeo.

Ulica u stilu 30-ih

foto: Tijana Janković