Tapas1
foto: PROMO

TURESPAÑA SLAVI SVETSKI DAN TAPASA U BEOGRADU

Trenutak za slavlje španske gastronomije i tipičnog španskog predjela širom sveta

Ambasador Španije u Beogradu i Turistička kancelarija Španije u Ambasadi Španije 20, juna su proslavili Svetski dan tapasa na neponovljivom mestu, Belom dvoru u Beogradu. Događaj, koji su posetili profesionalci iz turističke industrije, lokalni mediji, uticajni pojedinci i istaknuti članovi srpskog društva, bio je prilika da se dodatno promoviše izvanredan položaj španske turističke marke i proslavi španska kultura zahvaljujući definišućem simbolu njene gastronomije – tapasima.

Tapas2
Tapa je mala porcija hrane koja se služi uz piće i ponekad je besplatna. Ljudi dele tapase sa prijateljima, porodicom i kolegama.

Vremenom, tapasi su postali pravi način razumevanja života, što je “ir de tapas” dobilo precizno značenje izlaska – koji često nije ograničen na jedan lokal ili bar – gde je piće samo izgovor za konzumiranje nečeg često jedinstvenog i posebnog na regionalnom i lokalnom nivou. U malim porcijama hrane, koje u mnogim slučajevima dosežu vrhunsku kuhinju, i načinu na koji se konzumiraju – često stojeći i u grupama, postoji želja da se komuniciraju pozitivne vrednosti suživota, zabave i načina života.

Ova gastronomska manifestacija savršeno prikazuje jedinstveni španski način života. Zato je TURESPAÑA, Španska agencija za promociju turizma, i udruženje “Saborea España” – (Oseti Španiju) kreiralo istovremeno slavlje “Svetskog dana tapasa”, razvijajući projekat sa ciljem promovisanja španske gastronomije i jačanja španske marke širom sveta.

Tokom događaja, Raúl Bartolomé Molina, ambasador Španije u Beogradu, naglasio je: “Španci i Srbi osećaju veoma bliskost i imaju snažnu vezu. Španska kuhinja ima veoma važnu ulogu u toj bliskosti. Kao turistička destinacija, Španija je dobro pozicionirana u Srbiji. Putovanja u našu zemlju su u porastu zahvaljujući otvaranju direktnih avionskih linija između naših zemalja”.

Trenutno, Španija i Srbija su direktno povezane putem pet avionskih linija .Air Srbija leti iz Beograda za Madrid, Barselonu, Valensiju, Malagu i Palma de Majorku.Ove destinacije raspoređene širom Španije predstavljaju početak istraživanja raznovrsnosti zemlje.

Isabel Garaña, direktorka Turističke kancelarije Španije u Ambasadi Španije, istakla je: “Proslavljamo Svetski dan tapasa kako bismo odali počast španskoj gastronomiji. Naša vlada i turistički sektor svesni su da je gastronomija naše veliko bogatstvo. ‘Tapasi’ su deo naše kulture i načina života. Kroz gastronomiju, posetioci mogu direktno doživeti bogatstvo i raznolikost svake destinacije u Španiji. Kušanjem njihove kuhinje, putnici se uranjaju u teritoriju i stvaraju vezu sa njom koja ih tera da se vrate.”