Nice site 1 720x400 1

Predavanje: Kako do Uneskove liste svetske kulturne baštine na primeru Nice

Zašto je važno za jedno znamenito mesto da dospe na Listu svetske kulturne baštine?

U okviru posete Srbiji, glavni kustos i direktor misije Nica Svetska Baština Olivije-Anri Sambuki i savetnik-ekspert za Misiju Nica Svetska kulturna baština Fransoa Lakiez govoriće o značaju i o neophodnom zalaganju kako bi neki važan lokalitet, kakvih ima i u Srbiji, postao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine 12. marta u 18:30 časova u Narodnom muzeju Srbije. Predavanje će se održati na francuskom, prevod je obezbeđen. Ulaz je besplatan.

Olivije-Anri Sambuki (Olivier-Henri Sambucchi) je glavni kustos i direktor misije Nica Svetska Baština. Od svrstavanja Nice na UNESCO listu svetske baštine zadužen je za upravljanje, konzervaciju i medijaciju upisanog dobra. Pre ove funkcije, od 2010. do 2017. bio je generalni direktor za kulturu grada Nice i Metropole Nica Azurna obala.
Nosilac je najviših nacionalnih odlikovanja Francuske za zasluge.

Fransoa Lakiez (François Laquièze) je savetnik-ekspert za Misiju Nica Svetska kulturna baština. Bio je upravnik za poslove u kulturi grada Pariza. Bio je generalni sekretar Misije za obeležavanje 2000. godine pri Ministarstvu kulture Francuske; savetnik za kulturnu i naučnu saradnju Ambasade Francuske u Austriji; regionalni direktor za kulturu u Alzasu; Savetnik za kulturnu i saradnju u Ambasadi Francuske u Mađarskoj ; direktor za kulturu regije Korzika; ekspert-savetnik pri misiji za svrstavanje Nice na listu svetske kulturne baštine; ekspert-savetnik pri misiji za očuvanje “Parohijskih zidina u regiji FInister”.

Predavanje u Beogradu organizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnim muzejom Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.