Doživite Smederevo
Doživite Smederevo

Doživite Smederevo

Vodič kroz jedan dan

Smederevo, sa svojih 62 698 (podatak iz 2005.) stanovnika nalazi se svega 46 kilometara od Beograda. Vikend predstavlja idealno vreme da se obiđe i doživi grad Smederevo sa svom svojom lepotom i šarmom.

U Smederevo možete da stignete redovnim Lastinom autobusom koji saobraća u nekoliko termina dnevno. Takođe vam Jugoprevoz stoji na raspoganju i polasci iz Beograda su u 11:00, 13:00,14:50, 16:30 i 18:15 .

Bronji su načini da se sretnete sa ovim gradom. Naš predlog je da vam polazna tačka obilaska bude Smederevska gimnazija. Ova prelepa građevina odlikuje se elementima neorenesanse i klasicizma. Dovoljan razlog da ugrabite trenutke i napravite par dobrih fotografija ove prosvetne ustanove.

Već posle prvih minuta provedenih u ovom gostoljubivom gradu, može da se primeti da su ulice izuzetno čiste za razliku od većih metropola.

Na nekoliko koraka od gimnazije, srešćete se sa jednom od najlepših crkava u Srbiji, izgrađenih za vreme I i II ustanka. Crkva je građena po uzoru na Manastir Manasiju iz XV veka. Crkva Svetog Georgija nalazi se u centru grada i ponosno stoji i ukrašava glavni smederevski trg. U okolini vam se nalaze klupe, tako da možete da se smestite i uživate u pogledu na ovu divnu građevinu.

smederevo2

Zgrada Opštinskog suda vam je svakako odmah blizu. Zgrada je sazidana u drugoj polovini 19. veka po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog i predstavlja prekretnicu u arhitekturi, jer zanemaruje raskošne romantičarske oblike koje se mogu primetiti na Hramu koji je sazidan deset godina ranije.

Ako ste se odmorili, dalji put vas navodi na smederevsko šetalište, u kojim obiluju radnje, butici i kafići u slučaju da ste ožedneli i da poželite da sedite u nekom od smedervskih kafića. Tu su smeštene i poslastičarnice, koje su uglavnom pune, a pogled na sveže kolače vam oduzima dah i prosto vas zove da okusite jedan uz put, čisto da prekratite vreme dok ne stignete na sledeće odredište. Zanimljiv je podatak je da je upravo u ovom gradu živeo i stvarao naš najpoznatiji komediograf Branislav Nušić.

Naravno, obilazak Smedereva je prosto nezamisliv bez posete Smederevske tvrđave. Srpski Despot Đurađ Branković je 1430. godine na ušću reke Jezeve u Dunav podigao Smederevsku tvrđavu kao svoju prestonicu. Tvrđavu čine Mali grad (dvor) i Veliki grad. Posetici su u mogućnosti da vide Varošku kapiju, Mali grad (ostaci dvora despota Djurdja Brankovića, opasan vodenim rovom) Bedeme Malog grada, Donžon kulu (jedina kula sa jednim ulazom), Krstatu kulu (kula sa natpisom, svedočanstvo o vremenu gradnje) Dubrovačku kapiju (kapija na Dunavskom bedemu koja je služila za istovar robe sa trgovačkih ladja) Ostatke turskog kupatila (amam iz 15. veka, koji su izgradili turski osvajači) Jezavsku kapiju (gradska kapija na Jezavskom bedemu) i ostatke pravoslavne crkve Blagoveštenja iz 15. veka (u kojoj su tada počivale mošti sv. Luke). Za posetioce, Mali grad je otvoren svakog dana od 08.00 – 20.00 časova. Naravno, tu je i inforamacioni pult koji stoji na raspolaganju posetiocima kao i razni prodajni suveniri ove smederevske lepotice.

Ako vam ostane slobodnog vremena, a zaljubljenik ste u kulturu i umetnost obiđite i Muzej u Smederevu, koji u svom sastavu sadrži i zbirke: prirodnjačke, numizmatičke, istorijske, etnološke, likovne umetnosti, primenjene umestnosti kao i galeriju savremene umetnosti.

Kako veče ranije dolazi, vaš apetit se pojačava. Naš predlog je da svratite u kafe restoran „Zamak” u ulici Kralja Petra I u kojem po zaista pristupačnim cenama, možete da naručite neki od obroka sa menija. Naš predlog su paste, pice i piroške. Odlično ih prave i ne čekate dugo. Uživajte u šarmu ovog simpatičnog grada, prošetajte ulicama i doživite pravi šmek Smedereva kao takvog i njegovih građana. Jer bliži se vreme povratku kući, a dan kratko traje.

Foto: Dragana Jovanović