IMG 20150921 171025
foto: Dragana Beleuca

Banja Vrujci: jesenji odmor uz bisernu kupku

Ako želite da otputujete na nekoliko dana, kako biste se sklonili od gradske halabuke i uživali u tišini, dobroj klopi, termalnim vodama, onda bi trebalo da se zaputite u centralnu Srbiju. Baš tamo vas očekuje harmonija i pravi odmor – Banja Vrujci!

Jesenji dani su savršeni za putovanja i istraživanja. Pravi ste srećnik ako možete da ugrabite slobodne dane i pobegnete daleko od gradova i stresa. Prava adresa za jesenji odmor je Banja Vrujci. U slučaju da nikada niste imali prilike da posetite ovu lekovitu banju, poznatu po svojim termalnim vodama, sada je pravi trenutak za tako nešto.

Banja Vrujci je od Beograda udaljena oko 92 kilometara i do nje se stiže laganom vožnjom za nekih sat i po vremena.

Izbor smeštaja je veoma šarenolik, pa ako više volite da budete svoj gazda i da sami sebi krojite vreme, onda izaberite neki od apartmana, koji se nalaze tik uz ulicu preko puta bazena sa lekovitom vodom.

U slučaju da želite pažnju i totalnu uživanciju, onda se opredelite za hotel Vrujci. Svojim gostima nudi različite usluge. Možete da se opredelite za prenoćište za doručkom, polu pansion ili pun pansion. Cene su zaista pristupačne za svačiji džep a hotelski meni i hrana su izvanredni. Veliki izbor kuvanih jela, pripremljena na domaćinski način, bogati i ukusni doručak, užine sa obiljem voća i divno pripremljenih kolača. Nama se sve dopalo. Obavezno probajte lenje pite sa jabukama, pohovane palačinke, jagnjeće meso ispod sača sa krompirom. U slučaju da poželite da popijete ukusnu kafu, ako vam vreme dozvoli, izađite na terasu i uživajte u svežem banjskom vazduhu.

Hotel Vrujci ima tri velika rekreativna otvorena bazena i jedan zatvoreni, potočić sa lekovitom vodom, četiri teniska terena i još mnogo toga. Kako su nastupili hladni dani, glavno sastajalište posetioca jeste upravo zatvoreni bazen, koji se puni vodom iz duboke bušotine i voda u njemu je niža od izlaznih 27 stepeni. Svi bazeni u hotelu Vrujci su jedinstveni u našoj zemlji jer se nalaze na prirodnim termalnim izvorima. Voda je bogata kalijumom, magnezijumom i selenom. Upravo zbog ovakvog sastava, banja je privlačna svim turistima, pa osim lečilišta, posetioci dolaze u nju da se prvenstveno odmore. Bitno je napomenuti da se voda u toku dana obnavlja čak i do sedam puta.

Sauna, ručna masaža blatom ili masaža sa medom i čokoladom, totalna idila u bisenim kupkama ili opuštanje u velikom džakuziju, wellness i spa centar je stvoren za vam ispuni svaku želju. Može se reći da je raj za hedoniste. Pripadnice nežnijeg pola bi trebalo da odu na tretman glave i lica, za svaku preporuku.

U blizini banje se nalaze brojne znamenitosti, pa ako budete imali vremena posetite obavezno Mokru pećinu i hram Svetog Velikomučenika Georgija.

Ono što može da bude interesantno za posetioce jeste Ribnička pećina poznata po slepim miševima, koja je zaštićena kao prirodni spomenik. Kanjon Ribnica je veoma posećen i idealan je za izlete, planinarenje a i ribolov. Posebnu istrojsku važnost ima crkva Svetog Petra i Pavla, koja je podignuta daleke 1907. godine.

Kako su domaće destinacije sve bolje i posećenije, tako je i potražnja za krevetom viška sve veća. Upravo zbog toga će vam nedelju dana u Banji Vrujci sa svim sadržajima koje nudi, proći kao od šale u slučaju da niste lenji pa sve predloge probate. Uživajte!