dečak
foto: freedigitalphotos.net

Izračunajte visinu deteta

Mladi roditelji ili oni koji će to tek postati stalno maštaju o svom detetu u budućnosti. Da li će biti zdravo, poslušno, vredno, dobar đak ili koliko će biti visoko, samo su neka od pitanja za koja je potrebno više godina ili decenija da bi se došlo do dogovora. Za one radoznale i nestrpljive roditelje stiže zanimljiva i, kako neki tvrde, tačna kalkulacija buduće visine deteta.

Da lli će dete biti visoko ili nisko zavisi od njegovog genetskog potencijala i od uslovam u kojima odrasta. Ono što će mnoge roditelje obradovati i zabaviti jeste formula po kojoj možemo da izračunamo visinu svog deteta kao odrasle osobe.

U kalkulaciju su uključene visina mame i tate a različito se računa u zavisnosti da li je u pitanju dečak ili devojčica. Damama ćemo dati prednost, pa ćemo vam prvo otkriti kako da izračunate visinu svoje princeze, buduće devojke.

Visinu devojčicama računamo tako što saberemo visinu rodtitelja pa taj zbir podelimo sa dva, i od dobijenog rezultata oduzmemo 6,5 cm. Kažu da ovaj broj uzmete u obzir sa tolerancijom plus-minus 5 cm.

Kod dečaka je računanje visine po istom principu, s tim što se na dobijeni zbir visine roditelja podeljeno sa dva doda još 6,5 cm. Tolerancija je ista, plus-minu 5 cm.

Koliko je ova formula tačna uvek možete da isprobati na sebi, odnosno svojim roditeljima. Da li ste dobili svoju visinu?