prvomajske carolije 30

Prvomajske čarolije

Ideje za praznik

Svi se radujemo Prvom maju, jer ćemo se malo odmoriti, zabaviti i uživati u prirodi i u društvu. Daleke 1886. čikaški radnici borili su se za radno vreme po kojem mi sada radimo. Kako ćete se vi odmoriti od osmočasovnog radnog vremena? Pogledajte nekoliko predloga za ovogodišnji Međunarodni praznik rada…

Avala i Kosmaj su omiljena prvomajska izletišta Beograđana. Tu su, naravno, i Ada Ciganlija i Košutnjak, kao i Zvezdarska šuma. Ne zaboravite, da ukoliko se i ove godine odlučite za Avalu, krenite na vreme kako biste izbegli gužve. Ova izletišta su veoma primamljiva, pa na vreme zauzmite svoje mesto za leškarenje i roštiljanje.

Pripremili smo vam nekoliko predloga za ovogodišnji Prvi maj, a koji se odnose na kraće izlete i putovanja širom Srbije, ali i na odmor u gradovima susednih zemalja. Možete da birate pravo vašarsko praznovanje Prvog maja, ili da uživate u dobroj muzici, u prirodi, u romantičnim trenucima ili u pravom adrenalinskom putešestviju.

Palić – veliki vašar i muzički festival

Palić je posebno posećen tokom Prvog maja. Tada možete da uživate u pravim vašarskim čarolijama. Uživajte u luna parku i transilvanijskim kolačima,Kürtőskalács, koji su poseban specijalitet. Takođe, ne zaboravite da obiđete ni Palićki zoo vrt, koji za vreme praznika ima poseban program (pogledajte OVDE). Boravak na ovom jezeru može da bude veoma opuštajući i sadržajan. Možete da se odlučite za relaksirajući spa vikend ili da budete aktivniji uživajući u sportsko-rekreativnom sadržaju.

Trenchtown festival

Regionalni muzički festival Trenchtown traje od 30. aprila do 2. maja, a održava se u Etno kampu nedaleko od Palića. Koji sve muzičari nastupaju na ovom festivalu, kao i koji još sadžaj Trenchtown nudi svojim posetiocima,pogledajte OVDE.

 

Romantični Sremski Karlovci i Stražilovo

Sremski Karlovci su prava romantika. Ovde ćete uživati u prelepoj arhitekturi, slatkom vinu Bermetu i u poslastici kuglofu. Ako se uputite za prvomajski praznik u ovaj grad, imaćete osećaj se kao da ste otputovali kroz vreme. Prepoznaćete i gde je sniman film Lajanje na zvezde.

Nedaleko od Sremskih Karlovaca nalazi se i najpoznatije izletište Nacionalnog parka Fruška Gora, Stražilovo. Zahvaljujući Branku Radičeviću Stražilovo je postalo mesto pesničkog hodočašća.

Bez sumnje, ova prvomajska tura će vam biti, kao što smo već rekli, prava romantika.

Aktivni prvomajski odmor – Rafting Tarom

Rafting Tarom je provod koji traje tri dana, a košta oko 110 E. Ako volite adrenalin, druženje, a spremni ste na avanturu, onda je ovo pravi izbor za vas.

Tara je po svojoj aktraktivnosti kategorizacije 3-4 (Kolorado je 5, kao primer poređenja). Vožnja ovo rekom je dugačka 21 kilometar. Na tom putu možete i da se okupate i sunčate na brojnim peščanim plažama. Kažu da kada jednom osetite lepote reke Tare, uvek se iznova vraćate.

Prvi maj u evropskim gradovima

Uoči Prvog maja možete da otputujete na četvorodnevni odmor u neke od evropskih gradova i to po ceni od oko 100 E. Bilo koji grad da izaberete, sigurno ćete uživati. Ponude za prvomajska putovanja se odnose na gradove poput Budimpešte, Beča, Temišvara, Ohrida, Soluna i Sofije…

foto: Tijana Janković