ID 100132570

3D štampana koža u kozmetičke svrhe

 

Ovi uređaji definitivno menjaju svet u kojem živimo. 3D printeri i mogućnosti koji isti  pružaju bilo kao gotov proizvod ili u vidu eksperminetalne svrhe, postaju neverovatne. Poznata kozmetička kuća L’Oreal tipuje da stvori 3D štampanu kožu koja će naći svoju primenu u testiranju šminke i negu kože.

Najpoznatija multinacionalna kozmetička kompanija L’Oreal, planira da u saradnji sa firamama koje se bave bio-inžinjeringom, naprave 3D ljudsku kožu koja će naći svoju primenu u kozmetičke svrhe.

Na ovaj način, partnerstvo dve kompanije će dovesti do novih dostignuća metoda za ocenjivanje bezbednosti budućih proizvoda.

Francuska kozmetička kompanija trenutno uzgaja kožu od preko sto hiljada uzoraka tkiva, koja je donirana od pacijenata plastične hirurgije.

Proces štampanja ima za cilj da automatizuje stvaranje živih ljudskih tkiva, koja imitiraju oblik i funkciju onih koji se prirodno nalaze u telu, kao što je u ovom slučaju koža.

U labaratoriji je najpre napravljen dizajn koji obuhvata ključne arhitektonske elemente tipa tkiva, da bi u daljem procesu 3D printer napravio takvo tkivo.

Još uvek ne postoji tačan vremenski okvir u smislu kada je planirano da se započne proces 3D štampanja ali verujemo da su svi prilično nestrpljivi sa početkom ovih naprednih istraživanja.

foto:freedigitalphotos.net