Foto: Tijana Janković

Izgledajte dobro na fotografijama

Nekoliko trikova za lepše profil fotografije

Fotogeničnost nije lako objasniti. Neko lice može da izgleda atraktivnije na fotografijama od onog koje je inače lepše u prirodi. Međutim, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih možemo da izgledamo bolje kada nas fotografišu…

Najčešće smo nezadovoljni fotografijama za lična dokumenta. Takođe nije retko da sklanjamo neke od slika iz albuma, jer nam se ne dopada kako na njima izgledamo. Profil slike na društvenim mrežama, kao i one za CV su nam veoma bitne. Kako biste bili sigurni da ćete da izgledate dobro kroz oko fotoaparata, sledite nekoliko jednostavnih, ali zato vrlo korisnih saveta.

Spontanost

Najvažnije od svega, a ujedno za neke od nas i najteže, je da se opustimo pred objektivom. Ovo dobro staro pravilo je izuzetno efikasno, što smo najčešće i sami primetili kada lepo „ispadnemo” na spontanim fotografijama.


Lepši profil

Pronađite svoj lepši profil. Svako od nas ima jednu stranu lica koja je pravilnija. Fotografišite sami svoj levi i desni profil i vidite koji vam se lepše „slika”. Najčešće je poluprofil najbolje rešenje. Dovoljno je da samo malo pomerite glavu u jednu stranu i da sve izgleda mnogo bolje.


Oblik lica

Isto tako i sam oblik lica određuje na koji način je najbolje da se fotografišemo. Ako imate okruglo lice ili punije obraščiće onda podesite zum na najširi mogući, a približite fotoaparat. Tako će vam se oblik glave izdužiti na fotografiji. Ukoliko imate usko i dugo lice, onda uradite suprotno kako biste ga zaokruglili i dali mu punoću. Što znači, podesite zum na najuži i fotografišite iz daljine.


Položaj tela

Vrlo bitno je da ispravite leđa i da telo okrenete pod manjim uglom u odnosu na objektiv. Tako ćete izgledati moćnije nego kada vam je torzo okrenut frontalno.


Položaj glave

Nedavno su istraživanja pokazala da su na fotografijama atraktivnije devojke koje su fotografisane sa blago spuštenom glavom nadole. Dok su muškarci interesantniji suprotnom polu, kada glavu za nijansu pomere ka nazad.


Izraz lica

Osmeh je najlepši ukras. Jedino nije dozvoljeno da se osmehujete na fotografijama za zvanična dokumenta, dok je u svim ostalim situacijama obavezno. Čak i blagi osmeh će napraviti veliku razliku u vašem izgledu. Pućenje usana nije najbolje rešenje, naprotiv, na taj način ćete izgledati izveštačeno, a samim tim i manje privlačno i pristupačno. Ono što je kod osmeha bitno je to da obratite pažnju da ne otkrijete previše gornje desni, kao i da ne sakrijete donje zube. Smejte se i očima i blago podignite obrve. Ukoliko nije prilika za osmeh, onda se potrudite da ne stežete previše usta i zube da ne biste izgledali napeto.


Šminka

Naravno, svako lice izgleda interesantnije na fotografijama kada je našminkano, ali ipak pazite da ne preterate. Pažljivo nanesite svetlu ili belu senku, kako se ne bi desilo da uz svetlo blica postane dominantna. Za puder birajte mineralni, a ne onaj na bazi ulja kako biste izbegli sjaj. Kada znate da ćete se fotografisati uvek maramicom utapkajte višak masnoće sa lica ili je prekrite puderom u prahu.


Osvetljenje

Svetlo je veoma bitno. Ako se fotografišete napolju, izbegavajte da to bude podne, jer su tada senke najjače. Neka to bude prepodne ili popodne. Oblačan dan je zbog mekog svetla idealan za portrete. Muškarcima može da prija i oštrije svetlo, jer crte i borice na njihovom licu daju određeni šarm.


Odeća

Vrlo je bitno i šta oblačite. Izbegavajte crnu, belu i crvenu boju kao i materijal sa prugama i izraženom teksturom. Izaberite ono što vam lepo ističe telo, a što je u nekim neutralnijim bojama.

Neke osobe se prirodnije osećaju pred objektivom i uživaju u fotografisanju, što utiče da izgledaju bolje na fotografijama. Nekima je potrebno malo više vremena da se opuste i da se naviknu da budu ispred kamere. Odvojte malo vremena i pozirajte pred ogledalom. Eksperimentišite sa fotoaparatom dok ne pronađete svoj najbolji ugao.

Ne zaboravite da kažete ptičica i da date najlepši osmeh na svetu!

Foto: Tijana Janković