ID 100219039

Ukrasite uskršnja jaja organskom bojom

Tehnika ima mnogo, pa sve zavisi od veštine i mašte. Ipak, najlepša su ona jaja koja su zdrava, zato ih obojite organskim bojama, koje sigurno već sad imate u svojoj kuhinji.

Običaj ukrašavanja uskršnjih jaja prava je radost i poziv na kreativnost. Čak iako niste posebno vešti u ovoj prazničnoj disciplini, uz pomoć ove tehnike bojenja bićete zadovoljnji svojim uskršnjim jajima. Organsku boju za jaja lako ćete napraviti.

Najpopularnija prirodna boja za jaja je ona od lukovine. Međutim, ljusku bi trebalo na vreme pripremiti, odnosno sakupljati tokom godine, što mnogi od nas ne čine ili se kasno toga sete. Dobra vest je da različitu prirodnu boju jaja možete napraviti brzo i jednostano od mnogih drugih, dostupnijih namirnica, svežih ili zamrznutih plodova biljaka i začina.

Kako se pripremaju uskršnja jaja za farbanje?

Uskršnja jaja ofarbana organskom bojom mogu da budu žuta, plava, ljubičasta, roze, braon… Kod ove tehnike bojenja bitno je da znate da bi jaja trebalo prethodno skuvati u običnoj vodi, a zatim potapati u željenu boju. Intezitet boje će zavisiti od toga koliko dugo jaja ostaju potopljena. Nekad bi valjalo čak i da prenoće u boji u frižideru.

Kako se pravi organska boja za jaja?

Boja se priprema tako što se glavni sastojak, povrće, voće ili začin, kuva u vodi. Naime, za količinu boje od dve čaše vode dodajte 2-3 kašičice željenog začina ili 3-4 čaše smrznutog ili svežeg voća ili povrća.

Što duže kuvate, boja će biti tamnija.

Nakon kuvanja, u dobijenu boju dodajte so i sirće!

Koja biljka za koju boju?

Izbor biljaka kojima možete da farbate jaja je veliki. Sve zavisi za koju boju ste se odlučili. Izaberite odgovarajuću biljku za željenu nijansu uskršnjih jaja:

Plava: kupina, crveni kupus

Braon ili bež: kafa, ljuska od oraha, crni čaj

Narandžasta: aleva ili tucana paprika

Zelena: spanać ili peršun

Roze: rotkva ili malina

Crvena: višnja ili malina

Ljubičasta: hibiskus ili crno vino

Žuta: kora od pomorandže ili šafran

Kao što smo već napomenuli, što duže jaja budu potopljena u organskoj farbi, to će njihova boja biti tamnija. Kada postignete željenu nijansu, jaja premažite uljem zbog sjaja.