window garden 01

“Prozorska bašta”, vrt u kući

Da li možete da zamislite baštu toliko savršenu da je moguće da je imate u svom domu, a da pri tom ona ne zauzima puno prostora, da je laka za održavanje i da je modernog dizajna?  “Prozorska bašta” je baš sve to!

Nastala kao ekološki projekat dizajnera Rada Kosanovića, “Prozorska bašta” je pravi primer vrhunskog, inovativnog dizajna i idealno je rešenje za sve one koji žele zelenilo u svom životnom prostoru.

Pored toga što je izuzetno lepa, ova bašta u svom dizajnu ima to što druge, tradicionalne bašte nemaju. Zasnova na je na principu hidroponike.

Naime, u srcolikim saksijama nalaze se supstrati, glinene kuglice, umesto zemlje. Biljke se hrane vodom koja je obogaćena potrebnim mineralima, kiseonikom, azotom…

Zahvaljujući srcolikim saksijama koren biljke, posađene u “Prozorskoj bašti”, dobro se razvija, a jedna saksija hrani drugu u neprekidnom nizu.

Metodom hidroponike moguće je uzgajati gotov sve vrste biljaka, a zanimljivo je i to da NASA razmatra upotrebu hidroponike u svom svemirskom programu.

Dizajner Rade Kosanović nagrađen je Godišnjom nagradom Privredne komore Beograda  za najbolje dizajnersko rešenje  u 2011. godini, upravo za dizajn “Prozorske bašte”.

Diplomirao je na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu, član je ULUPUDS-a i glavni dizajner i vlasnik studija za grafički i industrijski dizajn ABELO.