Foto MarkoDjurić 5 e1413925599504

Katarina Zlatić među najboljim svetskim žvrljačima

Dok će im planina Tejbl koja se nadvija iznad Kejptauna biti kao pejzaž u pozadini, 27 žvrljača iz celog sveta, saznaće ko će pobediti na Red Bull Doodle Art Globalnoj Galeriji u Company Gardenu 25. oktobra u Južnoj Africi.

Ove nedelje, najbolji žvrljači iz celog sveta koji su učestvovali na takmičenju Red Bull Doodle Art sleteće u sunčanu Južnu Afriku povodom finala Red Bull Doodle Art Global Gallery. Kao pobednici u svojoj zemlji, posetiće Kejptaun, glavni grad svetskog dizajna za 2014, kako bi saznali ko će biti proglašen za najboljeg svetskog žvrljača.

Žvrljanje ili doodling je odavno forma ličnog izražavanja i način da se uključite u nečiji proces razmišljanja. Među poznatim žvrljačima su se našli i Barak Obama, fudbaler Stiven Džerard i Bil Gejts, koji je nezaboravno ostavio svoju žvrljotinu na stolu Tonija Blera.

Na konkursu je učestvovala čak 32.551 žvrljotina, a kao i tokom nacionalnih takmičenja, na svetskom finalu svaki rad će biti ocenjen na osnovu stila i sveukupne kreativnosti od strane troje sudija: jevanđeliste žvrljanja Sanija Brauna, južnoafričkog uličnog umetnika Faith47 i lokalnog umetnika / grafičkog dizajnera Sindiza Nionija.

Poznat po svojoj jevanđelizaciji snage i vrednosti žvrljanja, Sani Braun je uzbuđen zbog ocenjivanja radova finalista: „Pošto sam aktivno proučavao žvrljanje godinama, imam izražen osećaj za misao, emociju i trud koji se unosi u žvrljotine. Ovo može da zvuči kao iznenađenje, ali ne mora da znači da ću preferirati žvrljotine koje su estetski najprivlačnije. Tražiću žvrljotine koje pokazuju najviši nivo svesti i posvećenosti.“

Srbiju će na finalnoj izložbi u Kejptaunu predstavljati Katarina Zlatić pobednica takmičenja održanog u Srbiji. Ona je pobedila u konkurenciji 1800 radova koji su tokom maja i juna meseca bili prijavljeni na konkurs, a njen rad će biti predstavljen na opanku.

Međunarodni pobednici između ostalog iz Kanade, Brazila, Turske, Australije i Grčke, imaće svoj rad izložen u jedinstvenoj, interaktivnoj galeriji u gradskom Company Gardenu od 24. do 26. oktobra. Svaki rad će predstavljati i određenu zemlju – od piramide u ljudskoj veličini u koju će moći da se uđe, a koja će predstavljati Egipat, do modela staze Formule 1 za Bahrein.

Pobednik Red Bull Doodle Art-a će biti proglašen tokom ceremonije dodele nagrade 25. oktobra. Pobednik osvoja poslovnu saradnju sa Red Bull Consumer Products Timom kako bi dizajnirao majicu koja će se prodavati u online prodavnici i Red Bull Svetu od 2015. godine.

Oni koji neće biti u mogućnosti da prisustvuju Globalnoj Galeriji u Kejptaunu, moći će da imaju virtuelnu turneju kroz instalacije na www.redbulldoodleart.com od 25. oktobra.

 Fotografije: Marko Đurić