PH177396

IKEA novom kolekcijom IKEA ART EVENT 2021 istražuje granicu između umetnosti i funkcionalnosti

Kako oplemeniti dom predmetima koji imaju umetničku, a istovremeno i upotrebnu vrednost? Sasvim lako uz novu kolekciju IKEA Art Event 2021. Za ovu ograničenu kolekciju od deset predmeta IKEA je sarađivala s nekim od najaktuelnijih umetnika današnjice, a oni su: Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabina Marcelis i Stefan Marx.

Od 2015. godine IKEA neguje saradnju sa umetnicima iz celog sveta kroz stvaranje umetničkih kolekcija koje slave savremene umetničke izraze kombinacijom različitih medija i formi. Dosadašnje IKEA Art Event kolekcije obuhvatale su predmete poput ručno tkane dizajnerske tepihe, figurice od kristalnog stakla i zidne ukrase u formi fotografija, ulične umetnosti i ilustracija. Demokratizacija umetnosti, kao njihova osnovna svrha, ostala je nepromenjena kroz sve ove godine, odražavajući IKEA uverenje da umetnost treba da bude lakše dostupna i pristupačnija svima.

Novim, šestim izdanjem kolekcije IKEA Art Event, IKEA želi da umetnost dovede u domove što više ljudi – ovog puta brišući tanku granicu između umetnosti i dizajna. Kako bi se otisnula na ovo putovanje, IKEA je pozvala umetnike različitih profila iz svih delova sveta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

Odlučili smo na saradnju s različitim umetnicima iz celog sveta kako bismo pokazali da raznolikost i lepota umetnosti i dizajna najbolje idu zajedno“, ističe Henrik Most, kreativni lider IKEA Art Event kolekcije. „Ova kolekcija dokazuje da ako ste umetnik ili dizajner ne morate ostati u granicama samo jedne oblasti rada, već možete raditi na različitim poljima, a ovaj novi pokret imao je snažan uticaj na današnju scenu dizajna i umetnosti“, dodao je Most.

Kolekcija se sastoji od deset predmeta za uređenje doma koji menjaju percepciju stvari koje nas dnevno okružuju, unoseći istovremeno više kreativnosti u svakodnevni život. U njoj ćete pronaći zidnu lampu Sabine Marselis i zidni sat Daniela Arsham-a, zatim stonu lampu i dekorativnu svetiljku za sobu u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vazu i lagani prekrivač sa zabavnim natpisima koje je osmislio Stefan Marx, kao i nesvakidašnje zidne ukrase koji su delo umetnika poznatih pod imenom brenda Humans since 1982. 

„Svaki od ovih proizvoda u ovoj kolekciji ima upotrebnu vrednost dok istovremeno predstavlja i umetnički predmet. Tradicionalno shvatanje da je umetnosti mesto samo u muzeju, a da je dizajnerska rešenja pripadaju masovnoj kulturi, jednostavno je prevaziđeno. Ova dva izraza savršeno se međusobno dopunjuju, i njihova veza je prosto magična”, naglašava Henrik Most.

Demokratizovati umetnost i učiniti je dostupnom kod kuće nikada nije bilo važnije nego u vremenu kada su nam pristup galerijama i mogućnost posete izložbama ograničeni zbog epidemioloških uslova, pa je IKEA dodatno omogućila da iskusite čari ove kolekcije u svom domu poigravajući se AR efektima dostupnim na njenoj zvaničnoj Instagram stranici. Na taj način lako možete kreirati svoju kućnu galeriju, a uz #IKEAARTEVENT2021 inspirisati i druge da osete stvarnu umetnost življenja!

Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Beograd i onlajn prodavnici od aprila 2021. godine.

Upoznajte umetnike koji su učestvovali u stvaranju IKEA Art Event 2021 kolekcije

Sabina Marselis

Holandska dizajnerka novozelandskog porekla, Sabina Marselis, fascinirana je jedinstvenim svojstvima i efektima koje određeni materijali mogu stvoriti – recimo, interakcijom smole ili stakla sa dnevnom svetlošću.

PH177099

Njen rad se temelji na procesu: dizajn nastaje eksperimentalnim poduhvatima koje sprovodi u svom umetničkom studiju, poigravajući se idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, ona teži kreiranju čarobnih iskustava kroz privlačna dizajnerska rešenja. 

Daniel Arsham

Daniel Arsham je multidisciplinarni američki umetnik, čiji se rad bazira na kombinaciji umetnosti, arhitekture i performansa. U njegov portfolio ulaze i brojne saradnje s drugim kreativnim liderima u scenskoj produkciji, modi, dizajnu interijera i arhitekturi.

PH177252

Poslednjih godina inspiraciju pronalazi u anticipiranju budućih civilizacija i arheološkog propadanja. Arsham je i suosnivač poznatog njujorškog dizajnerskog studija Snarkitecture.

Humans since 1982 

Osnivači ovog brenda su Bastijan Bišof i Per Emanuelson, a nastao je 2009. godine, u vreme njihovih studentskih dana provedenih na HDK Goteborg univerzitetu.

PE816305

Humans since 1982 je ime koje spaja umetnost i dizajn i otvara pitanja o ubrzanom razvoju tehnologije i njenoj dualističkoj prirodi kao izvoru napretka i istovremenom uzroku uništenja ljudske prirode. Njihove kolekcije odišu subverzivnošću iz koje proističe novi pogled na stvarnost.

Stefan Marx

Stefan Marx je nemački umetnik i ilustrator koji svakodnevna iskustva interpretira na sebi svojstven kreativan način. Inspiraciju crpi iz različitih subkultura, poput grafita i tehno muzike, a u svom umetničkom izrazu se oslanja na različite medije, pa se tako u njegovom opusu nalaze dizajnerski skejtbordovi, ulja na platnu velikih formata, pa i ukrasne porcelanske vaze. 

PH177398

Gelchop

Japanski kolektiv Gelchop poznat je po dekonstruisanju svakodnevnih predmeta, koje kombinuje sa različitim elementima kako bi im podario nove dimenzije funkcionalnosti na zabavan, slikovit i uverljiv  način.

PH177256

Prepoznatljiva dela ovog umetničkog tria su proizvodi koji podstiču zaokret u doživljaju svrsishodnosti predmeta kojima smo okruženi, ali i kreativnost u pristupu svakodnevnom životu.