pripreme za porodjaj

Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Iako smo prošli kroz brojne promene, od objavljivanja trudnoće do uređivanja bebinog kutka, vreme je da se priviknemo i na onu najbitniju – dolazak novog člana porodice u dom. Što ranije počnemo sa pripremama i navikavanjem da ćemo biti brojniji – biće lakše suočiti se sa tim trenutkom. Evo načina pomoću kojih se najlakše navikavamo na dolazak malog bate ili seke.

Opremite bebinu sobicu na vreme

Možda je najlakše već na početku napraviti spisak garderobe koju treba kupiti (ili dokupiti), napraviti odabir kreveca, kolica i komodica za povijanje – najvažnije stvari koju morate nabaviti. Organizujete vreme kada ćete obavljati koji deo posla, ali ne zaboravite da uživate u svom stanju, i pomoći koja pristiže. Napravite organizaciju kuće onako kako mislite da će vama odgovarati.

Još jedna, po mnogima, jako bitna stvar jer doprinosi razvijanju osećaja prisnosti i nežnosti prema bebi i pre nego što se rodi je – pranje njene garderobice. Sa ulaskom u 8. mesec, već možete da krenete da vadite bebine stvari, da ih perete i slažete. Nežni pamučni prekrivači za bebe i posteljina treba da budu kvalitetno izrađeni od proverenih materijala, a najbolje ćete ih osvežiti u blagoj kupki, ručnim pranjem.

Pripremite se za porođaj

Pod ovim najpre mislimo da treba pobediti strah od odlaska na porođaj, pre nego što nas on zatekne nespremne. Po nekim istraživanjima, žene koje su se unapred spremale za porođaj, bile su mnogo prisebnije i aktivnije u samom procesu donošenja bebe na svet. 

Razmotrite pohađanje časova pripreme

Postoje pripremni časovi za porođaj na kojima se uči o stadijumima razvoja deteta, fazama porođaja, tehnikama kontrole disanja i manipulisanja bolom. Iskusne babice i ginekolozi pripremaju buduće majke kroz razgovor, bolje od bilo koje knjige koju ćete uplašeni čitati na kauču. 

Odaberite pouzdanog lekara koji će voditi vašu trudnoću, i brinuti o vašem i zdravlju vaše bebe dok je još u stomaku, pa i kasnije. Potrudite se da se podrobnije informišete i o vrstama porođaja pa odaberite onaj koji smatrate da bi vama odgovarao:

  • Prirodni porođaj
  • Vodeni porođaj
  • Porođaj potpomognut epiduralom
  • Porođaj carskim rezom

Razgovarajte sa budućim ocem, vašim partnerom

Veoma je bitno da naglasite svom partneru od kakve pomoći može da bude prilikom porođaja, ali i šta da očekujete jedno od drugoga kada vi i beba dođete kući iz porodilišta. Drugačija očekivanja mogu izazvati velike konflikte, pa se potrudite da sa razumevanjem i pričom prevaziđete prvi mesec bebinog života, kada će sva pažnja biti usmerena na nju.

Nemojte pretpostavljati da vaš partner zna koliko je truda i vremena potrebno da bi se zadovoljile bebine potrebe i koliko jedna takva promena može da okrene svet naglavačke. Podelite obaveze i zaduženja u kući i oko bebe, i upoznajte partnera sa neobičnostima sa kojima se susreće majka nakon porođaja – poput laktacije ili dojenja.

Pripremite stariju decu na dolazak novog člana porodice

Jedina osoba kojoj beba može preokrenuti svet naglavačke više nego vama je vaše starije dete, ako ga imate. Srećom, bebinom dolasku prethode meseci, a sa njima i vreme dovoljno za prilagođavanje na ideju o dolasku malog brata ili sestre. Mlađa deca naročito dobro reaguju na lutkarske predstave nove bebe koja treba da se useli u kući, i uživaju u učestvovanju u (pre)uređenju kuće

Kućni ljubimci (naročito psi) takođe se moraju naviknuti na dolazak novog člana. Danas postoje čak i profesionalni treneri koji dresiraju pse kako da reaguju na pojavu nove osobe u domaćinstvu, a za te svrhe se možete okrenuti i knjigama, ili online snimcima sa savetima.

Oslonite se na pomoć najbližih

Potražnja pomoći oko bebe, naročito u prvim mesecima zajedničkog života, se najčešće svodi na potrebu prisustva majke, svekrve ili neke iskusnije sestre tokom vašeg ulaženja u ulogu majke. Ukoliko ste dovoljno srećni da imate ispomoć u vidu neke od dama koje vas okružuju, verujte da je tava vrsta pomoći neporcenjiva, naročito ako je prvo dete u pitanju.

Mnoge od bake će biti srećne i zadovoljne činjenicom da ste se baš njima obratile za pomoć bebisiterke i neće im teško pasti svakodnevno kuvanje, čišćenje, obavljanje kupovine namirnica ili kupanje i čuvanje novorođenčeta.

Donesite odluku koga vodite i šta nosite na porođaj

Odluka o tome koga će povesti na porođaj je vrlo lična, i niko ne treba da upliće prste i predstavlja svoje želje bitnijim od želja jedne trudnice. Dok neke žene vole da napune sobu dragim ljudima i tako uveličaju čudo dolaska nove osobe na svet, druge, pak, žele mir i tišinu prilikom dovoljno stresnih sati. Najbolji izbor bi bio da odredite jednu osobu za posrednika između vaše sobe i familije.

U torbu spakujte samo najbitnije

Poslednje na šta treba da mislite,kada trudovi počnu, je da li ste spakovali veš i četkicu za zube. Odvojte malo vremena, i pripremite stvari koje će vas pratiti u porodilište bar nekoliko nedelja pre roka

Papuče, jastuk, posteljina, kozmetika – samo su neke od stvari za koje je potpuno razumljivo da želite uz sebe nakon iscrpljujućeg porođaja ili carskog reza. Ćebence, pelene, vlažne marmice, bočica za mleko (i pumpica za vas, ako dojite), bebi formule i nešto odeće su osnovne potrepštine koje treba da sačekaju bebu u prvim satima njenog života.

Celokupna ideja o blagovremenim prirpremama za dolazak bebe u dom ima za cilj da vam omogući lagodnije i rasterećenije funkcionisanje i navikavanje na zajednički život. Odgajati novo biće i obezbediti mu zdravo i srećno detinjstvo jedan je od najtežih zadataka svakog roditelja, ali se nadamo da ćemo vam sa ovih nekoliko saveta olakšati prve dane druženja.