elektronske cigarete stete plucima 897

Električne cigarete štete plućima

Najnovije istraživanje naučnika

Električne cigarete, zamena za klasični duvan, mogle bi da imaju štetan uticaj na pluća pušača, pokazuje najnovije istraživanje…

Pušačima nije lako da ostave cigarete, pa su retki oni koji se oslobode zavisnosti, jednom i zauvek, samo uz pomoć svoje volje. Često se okreću zamenama u obliku nikotinskih flastera ili, uposlednje vreme sve popularnijim, električnim cigaretama.

Iako je bilo mišljenje da su električne cigarete zdravija zamena i dobro prelazno rešenje na putu odvikavanje od cigareta, najnovije istraživanje grčkih naučnika nam skreće pažnju na njihovu potencijalnu štetnost.

Naime, električne cigarete, iako u njima samo isparava, sadrže nikotin – baš kao i pravi duvan.

Ispitanici su bili pušači, nepušači i osobe sa plućnim problemima. Oni su koristili električne cigarete tokom deset minuta. Zatim, spirometrijom (merenje kapaciteta i volumena pluća) su testirali uticaj ove električne spravice na protok vazduha u plućima “desetominutnih pušača”.

Rezultati merenja daha pokazali su da se nakon pušenja električnih cigareta povećava otpor vazduha u plućima što je štetno po zdravlje ovog organa u trenutku konzumacije. Kolika bi bila opasnost pri dugoročnom korišćenju električnih cigareta nešto je što će naučnici naknadno istražiti.

Ukoliko imate dovoljno odlučnosti, najbolji lek protiv pušenja jeste da jednostano kažete NE cigaretama.

foto:publicdomainpictures