botanicka basta oaza mira i svezine 93

Botanička bašta – oaza mira i svežine

Priroda u sred grada

Gradska vrućina i gužva na kupalištima ostavljaju nam malo prostora za osveženje i relaksaciju u velegradu. Zato je baš sada pravo vreme za kratak predah u Botaničkoj bašti, jer tokom letnjih dana, u njoj je za deset stepeni niža temperatura u odnosu na ostatak grada…

Oaza mira i svežine, opasana visokom ogradom i skrivena od gradskog života,  nalazi se na prostoru od pet hektara u Takovskoj 43. Botaničku baštu možete da posetite svakog dana, pa čak i u vreme praznika. Ukoliko najavite posetu, imaćete i stručnog vodiča.

Bašta je bogata najrazličitijim vrstama biljaka, a veoma je popularna zbog svog Japanskog vrta. Često ćete tamo sresti i zaljubljene parove.

Botanička bašta Jevremovac, što je njeno puno ime, postoji još od 1874. godine. Njen biljni fond sastoji se od 1 500 različitih biljnih vrsta. Pored travnatih površina, drvoreda i Japanskog vrta, u okviru Bašte nalazi se i Staklena bašta.

Japanski vrt je veoma privlačan mnogim posetiocima. Karatkeristično rastinje, vodene površine, mostići, kamenje i paviljon učiniće da se osećate kao da ste na putovanju.

Japanski  vrt

Cena pojedinačne ulaznice je 150 dinara, a ulaz je besplatan uz indeks za studente. Trudnice, takođe, mogu besplatno da posete Botaničku baštu, kao i deca do sedam godina starosti i osobe sa invaliditetom.

Aktuelno radon vreme Bašte je od 9h do 20h.

Osvežite svoje telo, ali i svoje znanje i provedite letnji dan u Botaničkoj bašti.

 foto: Tijana Janković