jedna planeta jedan dom 63

Jedna planeta. Jedan dom.

Akcija podizanja svesti o značaju ublažavanja klimatskih promena

Kroz zanimljivu postavku, izložbu i predavanja građani će moći da saznaju kako da promenom svakodnevnih navika smanje svoj ekološki otisak i pomognu očuvanje planete. Postavka traje 1. – 14. februara u Kulturnom centru Beograda, a posle glavnog grada se seli u Novi Sad gde će biti postavljena u Laze Telečkog 2 15. – 17. februara i svoje putovanje završava u Nišu u Niškom kulturnom centru 22. – 24. februara.

Coca-Cola Sistem u Srbiji u saradnji sa WWF – Svetskim fondom za prirodu pokreće, tokom februara, akciju pod sloganom „Jedna planeta. Jedan dom. Sačuvajmo ga zajedno”, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o klimatskim promenama koje predstavljaju jedan od najalarmantnijih izazova današnjice.

One su posledica neravnomerne potrošnje resursa planete i drugih čovekovih aktivnosti te će građani Beograda, Niša i Novog Sada kroz zanimljivu postavku i predavanja saznati više o tome kako mogu da ih ublaže promenom svakodnevnih navika i izborima koji su manje štetni po prirodu. Akciji će se pridružiti i osnovci iz ovih gradova koji će moći da prisustvuju zanimljivim predavanjima ali i učestvujuu konkursu „Moja zelena škola” čiji je cilj da učenici kreativno prikažu na koji način zamišljaju svoju školu u skladu sa prirodom.

Interesantna postavka u Kulturnom centru Beograda predstavljaće jedan dom i omogućiti posetiocima da saznaju više o tome kako svakodnevnim aktivnostima utiču na okolinu uz savete kako da smanje svoj uticaj kroz praktične primere – štednjom struje, vode i energije u svom domaćinstvu. Oni će moći da na licu mesta izmere lični ekološki otisak koji pokazuje koliko resursa planete svako od nas troši kroz navike vezane za ishranu, transport, stanovanje, energiju, odlaganje otpada, a u odnosu na raspoloživi potencijal i kapacitet Zemlje da apsorbuje negativne efekte tih naših aktivnosti.

U saradnji sa kompanijom Canon, postavku prati i izložba fotografija koja prikazujeprirodne lepote naše zemlje koje treba da očuvamo za buduće generacije, kao i retrospektivu aktivnosti kojima Coca-Cola sistem i WWF – Svetski fond za prirodu u saradnji sa mnogobrojnim partnerima podržavaju očuvanje životne sredine u Srbiji.