1024px Gustav Klimt 046

Ko je Žena u zlatu?

U istoriji umetnosti poznata je kao Žena u zlatu, po portretu čuvenog Gustava Klimta. Govorili su da je ona bečka Monaliza. Pravo ime su joj iz naziva slike uklonili nacisti, kako bi zataškali njeno jevrejsko poreklo. Upoznajte Adele Bloch-Bauer, ženu koja je bila supruga bogatog industrijalca, istinski ljubitelj umetnosti i muza velikog Klimta.

Portret Žena u zlatu nalazi se u Neue Galerie u Njujorku i deo je najveće kolekcije slikara Gustava Klimta u Americi. Naslikana je davne 1907. godine, i predstavlja najupečatljiviji rad ovog slikara iz njegove takozvane zlatne faze, a lik žene koju on prikazuje za mnoge je bio misteriozan. Nagađalo se da je ta dama bila umetnikova ljubavnica, ali to nije potvrđeno.

Žena u zlatu je bila inspiracija i za istoimeni holivudski film iz 2015. godine. Ova tamnooka lepotica, koja je bila Klimtova inspiracija za čak dva portreta, zvala se Adele Bloch-Bauer i poticala je iz bogate jevrejske porodice.

Adele je svoj društevni status utvrdila udajom za industrijalca Ferdinanda, sa kojim je razmenila prezimena, pa su tako oboje supružnika nosila po dva, Bloch-Bauer. Ferdinand se obogatio šećerom, a svoje bogastvo voleo je da pretopi i u umetnička dela. Tako su supružnici Bloch-Bauer podržavali i slikara Gustava Klimta. Pored ovog umetnika, u njihovoj kući gostovali su i Štarus, Maler… Priča se da, osim ljubavi ka novcu i umetnosti, nisu imali mnogo toga zajedničkog, s obzirom na to da je u pitanju bio ugovoreni brak. Otud i govorkanja da su bogata dama i slikar Klimt možda bili i nešto više.

Zahvaljujući Gustavovim slikama Adele je postala poznata kao bečka Monaliza. Sa svojim mužem nije imala dece. Umrla je u svojoj 43 godini od meningitisa.