ID 10058663

Živi zombi

Ima dana kad se probudimo, pa ne osećamo ni malo života u sebi. Krv kao da ne struji, pogled nam prazan, a glava kao bioskop u kome se prikazuju najstrašniji horori. Ipak, živi smo! Malo depresivniji, ali živi. Što bi se reklo „dok imam problema, znam da postojim“. Izgledamo pomalo kao zombiji, ali lični mehanizmi samoočuvanja brzo prorade, te smo opet puni životnih sokova. Takav je život… No, šta se dešava kada se čovek jednog jutra probudi sa ubeđenjem da je mrtav?

Pre devet godina, Britanac u medijima poznat kao Grejum, probudio se jednog jutra ubeđen da je mrtav. Iako je disao, sebe je doživljavao kao zombija.

Lekari su ga pregledali i dijagnostifikovali redak sindrom, u medicini poznat kao Kotarova bolest. Reč je o bizarnom poremećaju kada pacijent misli da ga je duša napustila. Od nje najčešće oboljevaju šizofreničari  i osobe sa bipolarnim sindromom. Ovaj poremećaj naziva se još „sindrom hodajućih leševa“.

Grejum je bolovao od kliničke depresije. Bio je sklon suicidu i pokušao je da se ubije strujom. Kako mu to nije pošlo za rukom, sebe je ubedio da je osuđen da mrtav hoda zemljom bez mira. Smatrao je da mu mozak nema nikakvu funkciju, svađao se sa lekarima i odbijao da sarađuje. Bio je potpuno uveren da je mrtav i da se pretvorio u zombija.

Prestao je da puši i uzima hranu, jer je smatrao da mrtvaci ne jedu. Potpuno je promenio način života, povukao se u osamu i samo pogoršavao svoje stanje. Malo je pričao, jer kako tvrdi, mozak mu je najminimalnije radio. Imao je potrebu da obilazi groblje, ali bi ga policija redovno terala.

Lekari su se čudili njegovim moždanim aktivnostima. One su u pojedinim delovima mozga bile toliko niske, kao kod osoba koje su pod anestezijom ili one koje su dugo u vegetativnom stanju.

Posle nekoliko meseci provedenih kao mrtvac, Grejum je ipak odlučio da sebi pomogne. Potražio je lekarsku pomoć. Prepisana mu je terapija i on je nakon nekog vremena ponovo osetio volju za životom. Počeo je da živi skoro normalno, da izlazi iz kuće i komunicira sa ljudima. Više se ne bojji smrti, jer kako sam kaže, upoznao je kako to iskustvo može da izgleda. Svoje mračne misli ostavio je iza sebe, jer kako veli, svakako će jednog dana umreti.

foto: Kittisak at FreeDigitalPhotos.net