Phoenix Towers website

Ružičasti divovi – novo čudo savremene arhitekture

Britanske arhitekte u saradnji sa kineskom kompanijom Hua Yuan do kraja godine počeće izgradnju ružičastih tornjeva koji će biti visoki jedan kilometar. Projekat po nazivom „Feniks tornjevi“ predstavljaće remek-delo moderne arhitekture i biće smešten na jezerskom ostrvu kineskog grada Vuhana.

Ružičasti tornjevi biće inspirisani kineskim simbolom feniksa, koji objedinjuje mušku (Feng) i žensku (Huang) stranu, koje u kombinaciji sa Jing i Jang konceptom čine idealnu ravnotežu u prirodi i postojanju. Muški toranj (Feng) biće  jedna od „pametnih“ građevina koja će se starati o ženskom tornju (Huang) tako što će ga napajati energijom. Njihov zadatak će biti da stvaraju prirodnu energiju kako za vlastite potrebe tako i za dobro zajednice. Muški toranj će prikupljati sunčevu energiju i energiju vetra i pretvaraće je u struju. Tu recikliranu energiju slaće ženskoj kuli koja je zamišljena kao „sklonište za život“, odnosno, dom za mnoge kolonije insekata koje bi tu trebalo da se sklone u zimskom periodu. Ona će biti bogata „zelenim zidovima“, te će predstavljati originalnu varijantu botaničke bašte.

Tornjevi će biti višestruko korisni. Osim strujom oni će grad snabdevati i toplotom, jer će ujedno biti i peći koje rade na biomasu. U podnožju tornjeva nalaziće se sistem koji će prikupljati kišnicu i usmeravati je na dalji proces kruženja vode. Prvih sto spratova moćiće da se koriste za stanovanje ljudi, što je ustvari čitav jedan „viseći“ grad. Ostatak kula biće namenjen održavanju sopstevnog ekosistema.

Osim energetske i ekološke uloge, kule će biti i ogromna turistička atrakcija i moguće novo svetsko čudo.

Foto: chetwoods.com