ID 10019702

Jerusalimski sindrom

Nije neobično da se putnici tokom vožnje kolima ili avionom osećaju loše jer imaju mučnine, glavobolje ili strah od letenja. Ono što svakako jeste neobično je da neki ljudi na putovanjima “oboljevaju” od veoma retke bolesti – Jerusalimski sindrom.

Kakva je to bolest? Da li je opasna?

Jerusalimski sindrom se najčešće događa osobama koje imaju jaka religijska osećanja. U pitanju su pojedinci koji za sebe veruju da su “posebni” i da su oni iz nekog naročito važnog razloga rođeni kako bi bili vođe i spasili svet.

Pojedinci koji su “oboleli” od ove neobične bolesti umišljaju da su proroci, neki idu tako daleko da veruju da su u dalekoj prošlosti bili sveci i da su u sadašnjem životu reinkarnacija nekog božanstva. Nije slučajno da upravo u Jerusalimu naletite na pojedince koji očekuju da ih ljude slede.

Kako je Jerusalim sveti grad nekoliko religija, upravo se ovde najčešće mogu videti “reinkarnacije božanstava i svetaca”. Ova neobična bolest je iz tog razloga i dobila naziv Jerusalimsli sindrom.

Pojedinci oboleli od ove bolesti su uglavnom mirni i bezopasni ali bilo je slučajeva kada je policija morala da deluje jer su “duhovne vođe i sveci” podmetali požare kako bi prizvale apokalipsu. Mnogi od njih se nadaju Armagedonu, kako bi vodili poslednju bitku tokom smaka sveta.

 foto: FreeDigitalPhotos.net