jahanjem do posla

Jahanjem do posla

Kinesko rešenje za jutarnju gužvu na putevima

Gužve na putevima i u autobusima mogu da nas učine veoma nervoznim, pogotovu kada su vrućine. Bogati kineski biznismen je našao elegantno rešenje za ovaj svakodnevni stres…

Jutarnje gužve na putevima su postale uobičajene u našem gradu. Kako je to slučaj i sa svim drugim metropolama, ljudi širom sveta pokušavaju da pronađu alternativno rešenje za brže putovanje. Kako bi uštedo na vremenu i gorivu, gospodin He iz Kine je odlučio da osedla konja – prenosi britanski Telegraf.

He je bogati biznismen koga izluđuje spora vožnja. U njegovom gradu, Ksianjangu, dnevno se na ulicama pojavi 200 novih automobila. Kako bi izbegao nejveću gužvu, kineski bogataš je odlučio da uzjaše konja. Iako He ima pravi vozni prak u svojoj garaži, njemu je lepše i lakše da jahajući stiže do posla. Kao prednosti ovog alternativnog prevoza naveo je bolju kondiciju, smanjeno emitovanje uglejndioksoda, uštedu na parkiranju i godišnjem servisu, i izbegavanje kazne za prekršaj u saobraćaju.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

„Usamljeni jahač”, gospodin He, je svog konja platio dve hiljade funti. Za njegovu hranu izdvaja oko pedeset funti mesečno. Jahanjem uspeva da uštedi od 20 do 40 minuta u putovanju ka poslu. Ovim potezom je uspeo da pridobije i druge entuzijaste. „Moj san je, ako sakupim dovoljno novca, da pomognem državi da izgradi konjičku stazu koja bi spajala dva grada, Ksianjang i Ksian.” – rekao je kineski biznismen za satelitsku televiziju Šaanski.

Zaprežna vozila ponekad viđamo i na našim ulicama, što je, priznaćete, neobično. Zamislite samo kakvu bi reakciju izazvao jahač sa kravatom, koji supešno preskače gužvu na Brankovom mostu.

Foto: Tijana Janković