jahanjem do posla

Jahanjem do posla

Kinesko rešenje za jutarnju gužvu na putevima

Gužve na putevima i u autobusima mogu da nas učine veoma nervoznim, pogotovu kada su vrućine. Bogati kineski biznismen je našao elegantno rešenje za ovaj svakodnevni stres…

Jutarnje gužve na putevima su postale uobičajene u našem gradu. Kako je to slučaj i sa svim drugim metropolama, ljudi širom sveta pokušavaju da pronađu alternativno rešenje za brže putovanje. Kako bi uštedo na vremenu i gorivu, gospodin He iz Kine je odlučio da osedla konja – prenosi britanski Telegraf.

He je bogati biznismen koga izluđuje spora vožnja. U njegovom gradu, Ksianjangu, dnevno se na ulicama pojavi 200 novih automobila. Kako bi izbegao nejveću gužvu, kineski bogataš je odlučio da uzjaše konja. Iako He ima pravi vozni prak u svojoj garaži, njemu je lepše i lakše da jahajući stiže do posla. Kao prednosti ovog alternativnog prevoza naveo je bolju kondiciju, smanjeno emitovanje uglejndioksoda, uštedu na parkiranju i godišnjem servisu, i izbegavanje kazne za prekršaj u saobraćaju.

„Usamljeni jahač”, gospodin He, je svog konja platio dve hiljade funti. Za njegovu hranu izdvaja oko pedeset funti mesečno. Jahanjem uspeva da uštedi od 20 do 40 minuta u putovanju ka poslu. Ovim potezom je uspeo da pridobije i druge entuzijaste. „Moj san je, ako sakupim dovoljno novca, da pomognem državi da izgradi konjičku stazu koja bi spajala dva grada, Ksianjang i Ksian.” – rekao je kineski biznismen za satelitsku televiziju Šaanski.

Zaprežna vozila ponekad viđamo i na našim ulicama, što je, priznaćete, neobično. Zamislite samo kakvu bi reakciju izazvao jahač sa kravatom, koji supešno preskače gužvu na Brankovom mostu.

Foto: Tijana Janković